Hoppa till huvudinnehåll

LU: Svenskspråkiga barn i Lojo får vänta på ny skola och nytt daghem i centrum trots att besvär drogs in

Solbrinkens skola i Lojo.
Solbrinkens skola hör till dem som ska flytta in i Laurentiushuset. Solbrinkens skola i Lojo. Bild: Yle/Monica Slotte-Wallenius solbrinkens skola

Bygget av Laurentiushuset i centrum av Lojo drar ut på tiden trots att besväret mot detaljplanen har dragits tillbaka, skriver tidningen Länsi-Uusimaa.

I Laurentiushuset ska över 1 000 finsk- och svenskspråkiga barn få plats. I huset planeras också annan kommunal verksamhet.

Både Solbrinkens skola och daghemmet Laban ska flytta in i Laurentiushuset.

Ledamoten Jan Tallqvist från den obundna gruppen Meidän Lohja lämnade i december in besvär mot detaljplanen för området. Han ville ha en mera omfattande trafikutredning kring planen.

Nu har staden gått Tallqvist till mötes och det ska nu utöver de två trafikutredningar som redan har gjorts göras en tredje utredning, skriver tidningen.

Därmed har Tallqvist dragit tillbaka sitt besvär.

Bygget drar ut på tiden

Trots att besvärsprocessen bara pågick i två månader säger byggnadsdirektören Martti Savolainen vid byggaren Skanska Talonrakennus att förseningen kan bli längre än så, skriver Länsi-Uusimaa.

Bygget blir inte färdigt till skolstarten hösten 2020 utan tidigast vid årsskiftet 2020-2021, bedömer Savolainen.

Han säger att tanken var att det nästa vinter skulle finnas en stomme och ett yttertak på byggnaden. Fördröjningen innebär att stommen och taket byggs först nästa vinter.

- Om nästa vinter alls påminner om den här vintern kommer det att vara ett enda lidande att bygga då, säger Savolainen till Länsi-Uusimaa.

Dessutom har de som planerar bygget nu börjat jobba med andra projekt då planerna kring Laurentiushuset inte har rört på sig.

Stadsdirektören och besvärsställaren nöjda

Lojos stadsdirektör Mika Sivula vill i tidningen inte spekulera om vad de ekonomiska konsekvenserna kan tänkas bli av fördröjningen.

Han säger i stället att huvudsaken är att projektet nu går vidare och att man hittade en kompromiss i ärendet.

Jan Tallqvist säger i sin tur i tidningen att han ju inte har motsatt sig byggnaden i något som helst skede. Det handlar om planen för kvarteret.

Han är nöjd över att det nu blir ändringar som berör de centrala delarna av hans besvär.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland