Hoppa till huvudinnehåll

Många drabbas av allergier i växthus – Växthusföretagare: Att inte kunna jobba i branschen skulle vara tufft

En man med glasögon och kort ljust hår står intill tomatplantor i ett växthus.
I fredags togs prover bland växthusarbetare i Jan Smiths växthus i Närpes. Bland annat gjordes pricktester och blodprov togs. En man med glasögon och kort ljust hår står intill tomatplantor i ett växthus. Bild: Yle/Juho Teir växthus,tomat,Närpes,jan smith

Varje år insjuknar några växthusarbetare i allergiorsakad yrkessjukdom. Nu har Arbetshälsoinstitutet påbörjat sin undersökning kring vad som orsakar problemen. I fredags togs prover bland växthusarbetare i Närpes.

Förra veckan inleddes projektet och representanter från Arbetshälsoinstitutet var på plats i Närpes för att ta prover från växthusen och av dem som arbetar där.

- Vi försöker ta reda på om det är någonting i växthusen som gör att människor insjuknar. Vi har märkt att det finns lite mer allergier här än överlag i populationen. Vi vet inte exakt hur mycket mera och det vill vi veta, säger specialistläkaren Pirjo Hölttä från Arbetshälsoinstitutet.

En kvinna med glasögon sitter i en stol.
Pirjo Hölttä är specialistläkare på Arbetshälsoinstitutet. En kvinna med glasögon sitter i en stol. Bild: Yle/Juho Teir hälsa,hälsovård,läkare,Arbetshälsoinstitutet,pirjo hölttä

Hölttä och hennes kollegor utför allergitester, pricktester, blodprov samt astmatester på arbetarna. Dessutom intervjuar Hölttä alla arbetarna om deras hälsotillstånd.

- Det är 200 växthusarbetare vi vill nå med den här undersökningen och efter det kan vi säga mer om resultaten. Vi har också arbetshygieniker på plats och de har tagit till exempel dammprov från växthusen och så vidare.

En sjukskötare tar blodprov på en kvinna. I bilden syns två händer som sticker en spruta in i armvecket.
Pirjo Hölttä och hennes kollegor gör pricktester och tar blodprov, bland annat på arbetarna i växthus. En sjukskötare tar blodprov på en kvinna. I bilden syns två händer som sticker en spruta in i armvecket. Bild: Yle/Juho Teir blodprov,hälsa,hälsovård

Det är ett drygt arbete och besöken till växthusen kommer att fortsätta under våren och även under hösten runt om i Finland. Därför lär det dröja innan man får några resultat.

- Det tar mycket tid, eftersom vi gör allergiska undersökningar av blodet i Stockholm. Vi kan säga mer om ett eller två år.

Hela livet är uppbyggt runt växthus för oss― Jan Smith

I fredags besökte Arbetshälsoinstitutet Johanna och Jan Smiths växthus i Yttermark i Närpes. Även arbetsgivaren fick ta del av testen.

- Pricktesten visade inget mot tomater och tomatplantor, så det var ju bra, men utomhus är det värre eftersom jag är allergisk mot björken och timotej. Men ingenting i växthus har jag problem med, konstaterar Jan Smith.

Smith har varit i kontakt med växthus hela sitt liv. Hans pappa och morfar hade båda två växthusodlingar och själv har han haft det sedan 1998. Att inte kunna jobba inom branschen skulle vara tufft.

- Det skulle nog vara jobbigt. Man är så van med det här, så jag kan inte tänka mig ens hur det skulle vara. Hela livet är uppbyggt runt växthus för oss.

En sjukskötare utför pricktest på en man. I bilden syns mannens arm som är fylld av med kulspetspenna skrivna siffror samt röda prickar.
Pricktesten visade ingen allergi mot tomater och tomatplantor för Jan Smith. En sjukskötare utför pricktest på en man. I bilden syns mannens arm som är fylld av med kulspetspenna skrivna siffror samt röda prickar. Bild: Yle/Juho Teir allergi,växthus,Närpes,Pricktest

Många har fått byta jobb

Även om Smith inte fått några allergiska reaktioner av växthusen, så har vissa av hans arbetare drabbats.

- Det är flera som blivit sjuka av dem som jobbat här. Åtminstone tre stycken har blivit allergiska och de har fått byta till något annat jobb.

- Vi skulle vilja veta om det är något vi kan göra för att förhindra att fler blir sjuka. Om det är någonting vi kan göra, så gör vi det gärna.

Smith tror sig ha en förklaring till varför allergierna bland växthusarbetare blivit allt vanligare.

- Tidigare var det tomt vintertid och kroppen fick återhämta sig. Nu är det året runt som vi kör, så vi är i grönska hela tiden. Inte fanns det tidigare någon som blev allergisk i växthus utan det är på senare år som det dykt upp.

Arbetarna glada att saken utreds

Muhamed Omić har jobbat i Smiths växthus sedan sommaren 2017. Än så länge har inte han fått några allergiska reaktioner.

- Jag har hört att vissa har allergier, men jag har inte känt något. Än så länge är allting ok.

En ung man står och håller i en tomatplanta i ett växthus.
Muhamed Omić har inte fått några allergiska reaktioner av att jobba i växthus. En ung man står och håller i en tomatplanta i ett växthus. Bild: Yle/Juho Teir växthus,växthusarbetare,Närpes,tomat,muhamed omic

Omić är glad att arbetsgivaren tar arbetarnas hälsa på allvar och att Arbetshälsoinstitutet är på plats för att göra tester.

- Det är bra att få veta om växthusmiljön är bra eller inte. Jag är glad att de är här och jag tycker det är jättebra att de gör det här.

Arbetshälsoinstitutet har nu besökt två växthus i Närpes och nästa vecka besöker man ytterligare några till.

- Här i Närpes har vi varit mycket välkomna. Alla har välkomnat oss till växthusen. Det har varit härligt, konstaterar Hölttä.