Hoppa till huvudinnehåll

Monsterkyla i Canmore – världscuphelgen i skidskytte kan ställas in

Kaisa Mäkäräinen
Kaisa Mäkäräinen ligger sexa i världscupen inför tävlingarna i Canmore. Kaisa Mäkäräinen Bild: Sven Simon/ All Over Press Kaisa Mäkäräinen

Världscupen i skidskytte fortsätter den här veckan i Canmore. Det är åtminstone planen. Extrema väderförhållanden kan dock ställa till det för arrangörerna. På tisdagsmorgonen var det 37 minusgrader i den kanadensiska skidorten.

Arrangörerna har redan förkortat torsdagens tävlingar. Herrarna åker 15 kilometer i stället för 20, medan damernas tävling är 12,5 i stället för 15.

– Det är inte lätt att förutspå vädret eftersom polarvirveln inte har rört sig som man först trodde. Vi kan bara hoppas på det bästa, men vår första prioritet är idrottarnas hälsa, säger internationella skidskytteförbundets tävlingsche IBU:s Borut Nunar till NRK.

I morgon och på fredag förväntas temperaturer på bara 18 minusgrader, men på veckoslutet förväntas den extrema kylan vara tillbaka.

Österrikiska åkarna Lisa Hauser samt Julia Schwaiger och svenska Elisabeth Högberg har lagt upp bilder på Instagram och de belyser hur kallt det är i Canmore.

– Minus 27 när vi åkte skidor i dag. Jag vet att det ser kallt ut men det var ändå okej, skriver Högberg.
Öppna Instagram-inlägget
Öppna Instagram-inlägget
IBU:s köldgräns är 20 minusgrader. Hur som helst kommer det att vara så kallt att många av åkarna kommer att skydda sig mer än normalt för att inte skadas av kölden.

– Jag tror jag aldrig har tävlat i sådana här förhållanden. Det blir spännande att se hur det fungerar med avtryckaren då man har två par handskar på sig, säger norskan Tiril Eckhoff till NRK.

Läs också