Hoppa till huvudinnehåll

Se interpellationsdebatten i riksdagen kl. 14 - oppositionen går åt regeringen om läget inom äldrevården

För en vecka sedan kom alla oppositionpartier överens om att mäta förtroendet för regeringen på grund av problem inom äldrevården i landet. Från och med klockan 14 samlas riksdagen och då ska regeringen utfrågas om saken.

Interpellationen görs på SDP:s initiativ.

Förutom äldrevården gäller interpellationen också vårdreformen. Enligt SDP förbättras inte läget inom äldrevården i och med den reform som regeringen försöker driva igenom.

Riksdagen röstar om förtroendet för regeringen på fredag.

Äldrevården blev ett hett samtalsämne när verksamheten vid Esperi Cares vårdhem i Kristinestad avbröts på grund av brister och försummelser.

Efter det har det framkommit att det finns utbredda problem inom äldrevården. Social- och hälsovårdens tillståndsverk Valvira utreder till och med femton fall där personer kan ha dött på grund av vårdfel.

Även dimensioneringen av vården är under lupp.

Det finns endast rekommendationer om hur många vårdare det ska finnas på ett vårdhem, men sedan diskussionen tog fart har alla partier börjat tala för att dimensioneringen ska skrivas in i lagen.

Läs mera:

Oppositionen: De äldre behöver fler vårdare och en äldreombudsman - röstar om regeringens förtroende på fredag

Oppositionen går för tillfället hårt åt Samlingspartiet efter Petteri Orpos uttalanden om decimaler gällande vårdpersonalen.