Hoppa till huvudinnehåll

Ungefär 100 personer i Borgå kan ha utsatts för mässlingsmitta: "Den insjuknade har främst rört sig på arbetsplatsen"

Oöppnat MPR-vaccin
MPR-vaccin. Oöppnat MPR-vaccin Bild: Jari Kovalainen / Yle läkare,vaccinering,immuniseringsprogram,mässling,mässlingsvaccin,Measles virus,hälsovård,Österbotten,Larsmo,Public Health Nursing,påssjuka,påssjuka,påssjukevaccin,röda hund,rödahundvaccin,vaccin mot mässling, påssjuka, röda hund,MPR-vaccin,MPR-vaccin

Borgå stad har redan hunnit kartlägga var den mässlingsmittade vuxna personen har rört sig. Under onsdagen jobbar man vidare med att kontakta dem som kan ha exponerats för smittan.

På tisdagen gick Institutet för hälsa och välfärd (THL) och Borgå stad ut med uppgifter om att en vuxen Borgåbo har smittats av mässling.

Personen har bland annat varit med på en kryssning mellan Helsingfors och Stockholm.

Man har redan hunnit kartlägga var annanstans personen har rört sig, säger Jeff Westerlund som är läkare med ansvar för smittsamma sjukdomar vid Borgå vårdcentral.

– På ett allmänt plan kan jag säga att det närmast handlar om arbetsplatsen. Ungefär 100 personer i Borgåtrakten kan ha exponerats, säger Westerlund.

Fortsätter kontakta exponerade

En del av dem har redan kontaktats och under onsdagen fortsätter myndigheterna ringa personer som kan ha varit i kontakt med smittobäraren.

Främst försöker man kartlägga om det finns personer i riskgrupper bland dem. Det är i första hand dem myndigheterna vill nå och skydda, säger Jeff Westerlund.

– Det gäller gravida som inte är vaccinerade eller har ofullständiga vaccinationer, små barn som ännu inte har vaccinerats eller personer med sjukdomar eller mediciner som sänker motståndskraften.

En del oroliga Borgåbor hann redan höra av sig till vårdcentralen under tisdagen.

– Det handlade till exempel om gravida kvinnor som ändå inte varit i direkt kontakt med den smittade, eller personer som undrade vad man ska göra om man inte är helt säker på att man har alla vaccinationer i kraft.

Bra vaccinationsgrad i Borgå

Vaccinationsgraden på Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikts område ligger i medeltal på 95 procent.

Enligt Jeff Westerlund har den riksomfattande vaccinationsgraden ökat något och ligger nu på 96,1 procent för barn födda 2016.

I Borgå ligger vaccinationsgraden för samma åldersgrupp på 95,7 procent, vilket är en mycket bra siffra med tanke på flockimmuniteten. Trots det kan man inte helt undvika fall av mässling.

– Mässlingen har blivit vanligare exempelvis i Centraleuropa och England, och ovaccinerade personer som reser dit kan hämta hem smittan till Finland. Har vi otur kan någon ovaccinerad person då smittas här hemma, säger Westerlund.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland