Hoppa till huvudinnehåll

Björn Wahlroos lämnar ordförandeposten i Nordeas styrelse

Björn Wahlroos lämnar sin post som styrelseordförande i Nordea. Han ställer inte upp till omval, uppger bankkoncernen i ett pressmeddelande.

Wahlroos har varit ordförande för Nordea sedan 2011. Han fortsätter som styrelseordförande för finansbolaget Sampo, som är största ägare i Nordea med 21,3 procent av kapitalet och rösterna.

Torbjörn Magnusson, ordförande i styrelsen för försäkringsbolaget If, föreslås ta över Wahlroos post i Nordea samtidigt som han utses till ny vd för Sampo. Sampos nuvarande vd Kari Stadigh går i pension.

Magnusson har varit vd för försäkringsbolaget If sedan 2002 och han blev invald i Nordeas styrelse i fjol.

Wahlroos säger sig vara stolt över att ha lett Nordea, men att banken nu behöver ny energi och att det från Sampos perspektiv är logiskt att Magnusson tar över.

Satsning på att följa regler och it-system

I en intervju för Svenska Yle talar Wahlroos om stora beslut som tagits vid Nordea i och med att man flyttat till Finland, byggt ett nytt it-system och fått regelefterlevnaden på plats.

Nordea har de senaste åren kritiserats bland annat för brister i bekämpningen av penningtvätt och för att ha skapat hundratals skatteparadisbolag i Panama och Brittiska Jungfruöarna, något som avslöjades i samband med de läckta Panamadokumenten.

Wahlroos hänvisar till Nordeas koncernchef Casper von Koskull som i dag sade att Nordea satsat 730 miljoner euro på regelefterlevnad, en satsning som enligt honom har varit nödvändig. Nordeas nya it-system har för sin del kostat 1,2 miljarder euro. De här satsningarna har enligt Walhroos påverkat bankens försäljning på kort sikt.

Wahlroos säger att han inte avgår på grund av kritiken mot Nordeas resultat.

- Att man är kritisk gällande Nordeas resultatbild över de senaste 2-3 åren är ingenting unikt, det är vi alla, och jobbet för att vända den, det kommer på Torbjörn, säger Wahlroos.

Artikeln uppdaterades vid 18-tiden med kommentarer av och ett videoklipp med Wahlroos.