Hoppa till huvudinnehåll

Direkt: Ska Finland få hål på Ryssland? Det svenska EHT-veckoslutet inleds i Jaroslavl

120 minuter och noll gjorda mål – det är Jukka Jalonens landslagssaldo mot Ryssland under säsongen 2018–2019. Med tanke på hur håglöst Finland dessutom såg ut i stadionmatchen i St. Petersburg före jul är det läge för en rejäl nivåhöjning när Lejonen fortsätter uppladdningen på vägen mot VM i Slovakien i vår.

Ryssland – Finland, Jaroslavl (RUS)
Klockan 18.30 i Yle TV2 och på Yle Arenan
Svenskt referat av Antti Koivukangas

Finlands kedjor:

Målvakt:
35 Veini Vehviläinen (32 Rasmus Tirronen)

Första kedjan:
13 Julius Junttila – 23 Mikael Ruohomaa – 20 Niko Ojamäki
4 Mikko Lehtonen – 7 Oliwer Kaski

Andra kedjan:
22 Janne Pesonen – 15 Antti Kalapudas – 24 Ville Leskinen
42 Teemu Eronen – 51 Kristian Näkyvä

Tredje kedjan:
39 Anrei Hakulinen – 12 Juhani Tyrväinen – 19 Joonas Nättinen
21 Jesse Virtanen – 52 Otto Leskinen

Fjärde kedjan:
76 Jere Sallinen — 28 Hannes Björninen – 10 Eetu Luostarinen
3 Niklas Friman – 50 Oskari Laaksonen

Ville Pokka och Joonas Lehtivuori står över matchen i Jaroslavl, Jukka Jalonen har meddelat att man eventuellt plockar in några spelare inför matcherna mot Tjeckien och Sverige i Stockholm.

Vad handlar det om?

Säsongens tredje av totalt fyra EHT-turneringar kommer olägligt för ligalagen som spelar vidare trots landslagets matcher.

Finland försvarar segern från Sweden Hockey Games 2018 och gör det med ett ungt lag som dessutom ändrats en del på grund av skador.

Ryssland kör enligt samma koncept och kommer till match med ett rekordungt landslag.

Finland har ännu inte lyckats göra mål mot Ryssland under landslagssäsongen 2018–2019 och har inkasserat två raka förluster: 0–3 i Helsingfors och 0–5 i St. Petersburg.

Finlands EHT-saldo hittills, säsongen 2018–2019

 • 8.11.2018 Finland – Ryssland 0–3
 • 10.11.2018 Finland – Tjeckien 3–0
 • 11.11.2018 Finland – Sverige 3–0
 • 13.12.2018 Finland – Tjeckien 3–4 (efter förlängning)
 • 15.12.2018 Finland – Sverige 3–2
 • 16.12.2018 Finland – Ryssland 0–5

Finlands trupp:

Finland har en blandning av rutin och debutanter på benen i den svenska turneringen. Räkna helt enkelt inte med att allt för många namn från helgens spelarlista går igen i maj vid VM i Slovakien.

Målvaktsduon kommer från stabila säsonger i sina respektive ligalag, men Rasmus Tirronens och Veini Vehviläinens frånvaro skapar problem i ligalagen som inte gör uppehåll i spelschemat under EHT-helgen.

Speciellt i TPS blir läget spännande när både Tirronen och Henrik Haukeland (Norge) saknas på grund av landslagsuppdrag.

Tirronen och Hakanpää försvarar sig mot Mathias Bromé.
Rasmus Tirronen debuterade mot Sverige i december. Tirronen och Hakanpää försvarar sig mot Mathias Bromé. Bild: /All Over Press Rasmus Tirronen,Jani Hakanpää,Mathias Bromé

Finlands försvar har Ville Pokka som sin mest erfarne pjäs, men rutinerade är de tio backarna inte. Stora delar av backbesättningen har ett antal landskamper gjorda medan Oliwer Kaski och Oskari Laaksonen debuterar.

Intressant också att se vad Adler Mannheims 30-årige poängmaskin Joonas Lehtivuori tillför landslaget. Ifjol öste han in poäng i HPK och spelade totalt sex landskamper.

Också Jesse Virtanen blir spännande att se i offensiven, Raumosonen är näst bästa poängplockare bland backarna i hela SHL med sina 3 + 22 = 25 poäng för Färjestad.

Joonas Lehtivuori spelar ishockey i den tyska ligan.
DEL-spelare är en raritet i landslaget, undantaget är Joonas Lehtivuori. Joonas Lehtivuori spelar ishockey i den tyska ligan. Bild: imago/masterpress/ All Over Press ishockey,Joonas Lehtivuori,Adler Mannheim

I anfallet föll flest spelare bort på grund av skador, det känns faktiskt genuint tråkigt att varken Kaapo Kakko eller Rasmus Kupari får testa på A-landslagshetluften med tanke på att till exempel Ryssland i sin trupp inkluderar flera av sina nyckelspelare från JVM i Kanada.

Kärpäts Ville Leskinen gör en grym säsong i ligan för tillfället, precis som 19-målsskytten Niko Ojamäki från Tappara.

Janne Pesonen står för rutinen mätt i både ålder och landskamper medan Antti Kalapudas (Sport), Eetu Luostarinen (KalPa), Anrei Hakulinen (KooKoo) och debuterande Hannes Björninen (Pelicans) hör till sevärda ligaspelare från den inhemska ligan som får chansen att etablera sitt kunnande i internationellt tempo.

Rysslands trupp:

Ung.

Flera intressanta JVM-bekantskaper med hela turneringens poängkung Grigori Denisenko i spetsen skrinnar ut på isen i den svenska EHT-turneringen.

Grigori Denisenko valdes av Florida Panthers i draften sommaren 2018.
Grigori Denisenkos framtid i NHL ligger i Floridas händer. Grigori Denisenko valdes av Florida Panthers i draften sommaren 2018. Bild: Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved Florida Panthers,NHL,Grigori Denisenko

Målvaktstrion består av två tonåringar och en rutinerad Igor Bobkov som varit med landslaget utan att ännu göra en landskamp.

Vem Ryssland än sätter i buren handlar det alltså om en landslagsdebut, men känslan är väl att Lokomotiv Jaroslavl-målvakten Ilja Konovalov får chansen inför hemmapubliken.

I den ryska backbesättningen finns en del NHL-erfarenhet i Andrei Pedan, Viktor Antipin och Andrei Mironov.

I försvaret är det bara Nikolai Demidov som landslagsdebuterar men han är knappast någon gröngöling med sina 23 år och nästan 100 matcher av KHL-erfarenhet.

Vadim Sjipatjov med pucken
Vadim Sjipatjov en bekant syn i ryska landslag. Vadim Sjipatjov med pucken Bild: imago/Jan Huebner/ All Over Press ishockey,Vadim Shipachev,vadim sjipatjov

I anfallet lyser de största stjärnorna med sin frånvaro, men Dynamo Moskva-duon Dmitiri Kagarlitski och Vadim Sjipatjov är med och skapar oreda.

Spännande att se vad juniorerna Grigori Denisenko och Kirill Slepets kan göra i herrlandslaget. Denisenko är redan draftad av Florida Panthers och Slepets förväntas gå i sommar med en mycket låg siffra.

Det hör inte till vanligheterna att spelare med ett förflutet i RoKi spelar i det ryska landslaget, men Aleksei Kruchinin spelade en säsong i Rovaniemilagets C-juniorer i medlet av 00-talet.

Idag är han en av tre SKA-spelare som får chansen för Ryssland.

Håll ett öga på:

#7 Oliwer Kaski

Med rötterna i Björneborg, två år av erfarenhet från NCAA-ishockeyn i Michigan och ett ligagenombrott i Helsingfors IFK gjord förra säsongen har den 23-årige Kaski seglat upp som en strålande stjärna på ligahimlen.

Oliwer Kaski spelar ishockey för Pelicans i ligan.
Oliwer Kaski debuterar. Oliwer Kaski spelar ishockey för Pelicans i ligan. Bild: Tomi Natri/All Over Press Oliwer Kaski,Pelicans,ishockey

Han valdes till januaris bästa spelare och har samlat 15 + 24 = 39 poäng på 47 matcher under sin första säsong under Ville Nieminen i Pelicans. Januari var speciellt strålande för backkometen som gjorde 6 + 8 = 14 poäng på 9 matcher.

Nu får han chansen att inleda februari med att visa vad han går för i landslaget.

# 93 Alexei Vasilevski

Bland ett relativt ungt och oerfaret backgarde är plötsligt Alexei Vasilevski en av de tyngsta pjäserna, även om han trots många juniorlandskamper inte rosat marknaden i A-landslaget.

Alexei Vasilevski kämpar med två CSKA-spelare.
Alexei Vasilevski, defensiv bjässe. Alexei Vasilevski kämpar med två CSKA-spelare. Bild: /All Over Press Alexei Vasilevsky,KHL,Avtomobilist Jekaterinburg

Viktig klosse i den östra konferensen topplag Avtomobilists backbesättning, som alltid får leva i skuggan av sin bror som stoppar puckar i Tampa Bay i NHL.

Inte den mest poängfarliga på planen, men viktig i egen zon.

Ger andra chansen att förverkliga sig själva.

Referentens tips:

Ifjol vann Finland den svenska EHT-turneringen och då inledde man med att slå Ryssland med 3–2 efter förlängning.

Senast Finland och Ryssland möttes var i Moskva innan jul och den gången körde ett stjärnbetonat Ryssland över Finland med 5–0.

Räkna med en betydligt jämnare tillställning på torsdag i Jaroslavl. Ingen överraskning om 60 minuter inte skulle räcka till för att skilja lagen åt.

2–2 känns rimligt.

Yles sändningar från den svenska EHT-turneringen

 • torsdag 7 februari, Ryssland – Finland, kl. 18.28 – 21.03 i Yle TV2 (AK)
 • torsdag 7 februari, Tjeckien – Sverige, kl. 19.55 – 22.45 på Yle Arenan (TH)
Ryssland-Finland.
Ryssland mot Finland öppnar turneringen i Jaroslavl. Ryssland-Finland. Bild: /All Over Press Rysslands herrlandslag i ishockey,Finlands herrlandslag i ishockey,Fotbollsstadion på västra delen av Krestovskijön
 • lördag 9 februari, Finland – Tjeckien, kl. 12.45 – 15.30 i Yle TV1 (TH)
 • lördag 9 februari, Sverige – Ryssland, kl. 16.25 – 19.15 på Yle Arenan, sammandrag 19.30 – 21.00 i Yle TV2 (AK)
Finlands herrar firar 1–0-målet mot Tjeckien.
Finland möter Tjeckien på lördag. Finlands herrar firar 1–0-målet mot Tjeckien. Bild: Miikka Jääskeläinen Anrei Hakulinen,Finlands herrlandslag i ishockey,Euro Hockey Tour
 • söndag 10 februari, Ryssland – Tjeckien, kl. 12.55 – 15.45 på Yle Arenan, sammandrag 15.20 – 16.05 i Yle TV2 (AK)
 • söndag 10 februari, Sverige – Finland, kl. 16.15 – 19.00 i Yle TV1 (TH)
Finlands ishockeylejon i Helsingfors.
Jukka Jalonen leder Finland mot VM. Finlands ishockeylejon i Helsingfors. Bild: All Over Press / Petri Saarelainen Finlands herrlandslag i ishockey,Jukka Jalonen

Referenter:
AK = Antti Koivukangas
TH = Christoffer Herberts

Yle sänder samtliga matcher på Yle Arenan, Yle TV1 och Yle TV2. Antti Koivukangas och Christoffer Herberts delar på ansvaret för det svenska referatet.

Efter EHT-turneringen i Sverige kommer Finland ännu att möta Danmark två gånger den 11–13 april innan lägerveckorna med sikte på VM-slutspelet i Slovakien kör igång.

Den tjeckiska EHT-turneringen (2–5 maj) fungerar som genrep för VM, som börjar den 10 maj då Finland ställs mot Kanada.

Läs mera:

Nya frågetecken väntar på att rätas ut när Jalonens landslag spelar i Stockholm: "Ibland känns det att man gärna skulle matcha landslaget lite oftare"

Sweden Hockey Games är ett led i det finska herrlandslagets och Jukka Jalonens förberedelser inför vårens VM i Bratislava och Košice. Yle sänder alla matcher från Sverige-turneringen, som för Finlands del inleds med match mot Ryssland i Jaroslavl.

Läs också