Hoppa till huvudinnehåll

Globala uppvärmningen ger sig tillkänna – 2018 det fjärde varmaste året i modern tid

Moln och sol på himlen.
Moln och sol på himlen. Bild: Yle/Sofi Nordmyr värmebölja,sommar,sol

År 2018 var det fjärde varmaste året sedan 1880 – det visar en analys från amerikanska rymdstyrelsen Nasa. Fjolåret var ändå något svalare i medeltal än de tre åren före det.

I genomsnitt var den globala temperaturen under år 2018 0.8 grader Celsius högre än medeltemperaturen mellan 1951–1980 enligt Nasa.

De åren då medeltemperaturen varit högst är 2015, 2016 och 2017. Varmast var det år 2016.

Även om fjolåret var något svalare så är det inte ett tecken på att den globala uppvärmningen har kommit till ett stopp – analysen visar att de fem senaste åren har varit de varmaste i modern tid och det är inte på väg att bli svalare. Sedan 1880 har medeltemperaturen stigit med ungefär en grad Celsius.

Människan är boven

Den globala uppvärmningen syns mest i den arktiska regionen. 2018 bidrog till en fortsatt issmältning i området.

Globala uppvärmningen leder inte bara till att isen smälter och att havsytan höjs. Då det är varmare blir skogsbränder och andra händelser på grund av extremt väder vanligare.

Stora lågor runt träd i La Penuela, Huelva, Spanien den 24 juni 2017.
Stora lågor runt träd i La Penuela, Huelva, Spanien den 24 juni 2017. Bild: EPA/EFE TV Huelva

– Effekterna av långsiktig global uppvärmning känns redan genom värmeböljor, översvämningar, intensiv nederbörd och förändring av ekosystemet, säger Gavin Schmidt som är chef för Goddard-institutet vid Nasa i samband med analysen.

Enligt Schmidt är det ökade utsläppet av koldioxid och andra växthusgaser i atmosfären den främsta orsaken till den stigande temperaturen.

– Det som orsakas av människan alltså, säger han.

Läs också