Hoppa till huvudinnehåll

Norsk kritik mot att Fis arrangerar kongress i Pattaya: "Jag tycker inte att det här valet skickar någon bra signal"

Stranden i Pattaya.
Stranden i Pattaya. Stranden i Pattaya. Bild: Thaiways / Alamy / AOP Pattaya

Det internationella skidförbundet Fis kommer nästa år att samlas i Pattaya i Thailand för att fatta centrala beslut om skidgrenarnas framtid. Det gillar inte Erik Röste som sitter i Fis styrelse. Han säger till VG att en lång resa snarast hade varit motiverad om kongressen arrangerats i ett land med vintersportstraditioner.

Det var tänkt att kongressen skulle ordnas i Marrakech i Marocko men staden drog sig ur och i det skedet fanns det bara två intresserade kandidater: Pattaya och Hong Kong.

Valet föll på Thailand som i praktiken saknar såväl vintersportsutövare som -faciliteter.

Att kongressvalet föll på ett ställe som saknar en naturlig koppling till vintersport är ändå inte nytt. År 2016 träffades man i Grekland och 2018 i Mexiko.

Kritik från Norge

Norrmannen Erik Röste som sitter i Fis styrelse är inte helt till lags med beslutet.

– Jag har sett detta som ett krävande beslut och tillsammans med en annan styrelserepresentant har vi tyckt att detta borde tas upp på nytt. Vi borde undvika att försätta oss i en sådan situation. Principiellt gillar jag inte omprövningar men jag tycker inte att det här valet skickar någon bra signal.

Erik Röste och Martin Johnsrud Sundby under en presskonferens.
Erik Röste under en presskonferens. Erik Röste och Martin Johnsrud Sundby under en presskonferens. Bild: EPA/AUDUN BRAASTAD/AOP Erik Røste,Martin Johnsrud Sundby

Hans kritik riktas mot att Thailand ligger oerhört avlägset och att landet saknar vintersportstraditioner.

– Många delegater har en oerhört lång resa. Hade det handlat om Kanada som är en skidnation så hade det varit annorlunda. Pattaya har inte heller det bästa ryktet.

Fisordförande Gian-Franco Kasper väckte i början av veckan uppmärksamhet med sina kommentarer om klimatförändringen och mästerskap som arrangeras i diktaturländer. 75-årige Kaspers ordförandemandat sträcker sig till kongressen 2022.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport