Hoppa till huvudinnehåll

Över hundra skärmdumpar som skulle vara bevis i utredning mot Mattlidenlärare försvann hos polisen – åklagaren lade ner utredningen utan att ha sett dem

Smarttelefon och dörr till polisstation.
Över hundra skärmdumpar på bilder och meddelanden skickades till polisinrättningen i Västra Nyland, men nådde aldrig åklagaren. Smarttelefon och dörr till polisstation. Bild: Yle smarttelefoner,polisen,västra nylands polisinrättning

De över hundra skärmdumparna som skulle utgöra bevis på meddelanden och bilder som den polisanmälda tidigare Mattlidenläraren skickat tappades bort hos polisen. Åklagaren som beslöt att avsluta förundersökningen har aldrig sett dem. Enligt åklagaren ska utredningen nu inledas på nytt, men en del av de eventuella brotten är redan preskriberade.

Yle Huvudstadsregionen rapporterade förra veckan om att förundersökningen avslutades eftersom den som gjorde anmälan inte gick att nå.

I sin anmälan, som gjordes i slutet av 2017, skriver personen att en lärare vid Mattlidens skola och gymnasium i Esbo betett sig osakligt.

Han har bland annat kommit med sexuellt färgade kommentarer om elevers och kollegers utseende.

Efter nyheten tog personen som gjorde anmälan kontakt med Yle Huvudstadsregionen. Hon sade att hon en gång varit i kontakt med polisen och efter det bara väntat på att ärendet ska avancera.

Enligt beslutet om att avsluta utredningen har polisen flera gånger försökt kontakta henne men hon svarade inte i telefon, på e-post eller brev.

- Jag har inte fått e-post, brev eller samtal från polisen, sade hon förra veckan.

"Jag måste lita på att polisen ger korrekt och tillräcklig information"

Nu säger åklagare Tarmo Virtanen att han fattat beslut om att utredningen kan inledas på nytt.

- Jag anser att förundersökningen kan inledas på nytt om det finns fog för det. I det här fallet finns det motiverade skäl att göra det, säger Virtanen.

Men hur är det möjligt att polisen uppger för dig att man inte kunnat nå den som gjorde anmälan medan personen själv säger att polisen inte har kontaktat henne?

- Det är en ytterst intressant fråga. Det har jag själv funderat på. Alternativen är att målsägande inte talar sanning, att polisen inte talar sanning med mig eller att båda två talar sanning och att kontakterna gått till fel adress.

- Men jag vet inte. Jag spelar med de uppgifter jag får från polisen och har inga skäl att tvivla på deras trovärdighet. När jag fattar mitt beslut måste jag lita på att polisen ger korrekt och tillräcklig information, säger Virtanen.

Mattlidens skolcentrum.
Den manliga läraren som pekas ut i polisanmälan har nu andra uppgifter inom Esbo stad. Han nekar till de misstänkta brotten. Mattlidens skolcentrum. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn Mattlidens gymnasium,Mattlidens skola,mattlidens skolcentrum

Förundersökningsledaren kan inte nås

Den som bäst kan förklara vad som har hänt är Johanna Selenius, som var polisens förundersökningsledare i fallet. Hon har för den här artikeln inte kunnat nås för en intervju.

Förra veckan skrev hon per e-post att hon inte ger några intervjuer. Selenius har efter det inte svarat på e-post om att det skulle vara viktigt att hon berättar hur hon har försökt nå personen som gjorde anmälan eftersom anmälaren säger sig ha kontaktats av polisen bara en gång.

Hundra skärmdumpar försvann

I polisanmälan omnämns ett vittne, en annan lärare, som enligt anmälan flera gånger fått snuskiga bilder av den anmälda manliga läraren.

- En knapp vecka efter att polisanmälan gjordes kontaktade polisen mig och undrade om jag kan mejla materialet till polisen. Det handlade om över hundra skärmdumpar. Jag skickade det till polisen men hörde aldrig av polisen efter det, sade hon tidigare.

Hon skickade materialet i januari 2018, men vad som sedan hände med de över hundra skärmdumparna är oklart. Åklagaren Tarmo Virtanen säger att han inte sett dem.

- När jag i samband med beslutet om att avsluta förundersökningen frågade polisen om jag nu har allt material var svaret ja. Jag vet inte vad som har hänt. Har de försvunnit i massan och inte hittat till rätt adress? Tanken är nu att påpeka för polisen att det här materialet borde finnas.

"Känns som att ens erfarenheter inte spelar någon roll"

Kvinnan som skickade materialet till polisen säger att det hela är väldigt märkligt.

- Det tog en hel kväll för mig att gå igenom materialet. Det var psykiskt tungt. Och nu känns det som att ens erfarenheter inte spelar någon roll eftersom materialet gömts någonstans, säger hon nu.

Eftersom förundersökningsledaren vid polisinrättningen i Västra Nyland inte går att nå är det svårt att utreda vad som hänt med skärmdumparna.

Yle Huvudstadsregionen har mejlat den polis som tog emot dem men har inte fått svar.

Polisen hämtade in material från Mattliden

Frågan är då vad polisen gjorde under förundersökningen som pågick i omkring ett år? I alla fall har polisen hämtat in skriftligt material från Mattliden.

- Polisen kontaktade mig och jag skickade dokumentation till dem. Det handlade bland annat om vad vi gjort i skolan angående fallet, korrespondens med berörda (läraren som polisanmälde och läraren som anmälan riktades mot) och resultat från trivselenkäter, säger Laila Andersson, tidigare rektor vid Mattlidens skola.

Laila Andersson är rektor i Esbo.
Laila Andersson. Laila Andersson är rektor i Esbo. Bild: Yle/Anna Savonius Rektor,Esbo,lärare,Laila Andersson

Misstänkta brotten redan föråldrade

Nu återupptas då förundersökningen, men de misstänkta brotten är till stora delar redan preskriberade. Polisen utredde tidigare fallet som brott mot tjänsteplikt, ärekränkning och sexuellt antastande.

- Brott mot tjänsteplikt preskriberas efter fem år, det vill säga där har tiden ännu inte gått ut. Men ärekränkning och sexuellt antastande preskriberas efter två år, säger åklagare Tarmo Virtanen.

I polisanmälan räknas tolv händelser upp då en namngiven lärare enligt anmälaren betett sig osakligt.

Den senaste händelsen som finns med är från våren 2017 då läraren enligt anmälan tävlat mot minderåriga elever i kast med basketboll och vinnaren skulle få en öl.

Några andra händelser är daterade till våren 2016 och i andra fall finns ingen angiven tidpunkt.

Sexuellt färgade kommentarer inte antastande enligt lagen

Största delen av händelserna som räknas upp i anmälan handlar om att läraren kommit med sexuellt färgade kommentarer om elevers och kollegers utseende.

Brottsrubriceringen sexuellt antastande kräver ändå beröring och därmed uppfyller kommentarer inte den brottsrubriceringen.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen