Hoppa till huvudinnehåll

Säg det med en bloddroppe - mensen får egen emoji

Kännykän näytössä näkyy useita somesovellusten kuvakkeita.
Kännykän näytössä näkyy useita somesovellusten kuvakkeita. Bild: Unsplash mobiltelefoner,sociala medier,Some

Snart får menstruationen en egen emoji-ikon, i form av en enskild bloddroppe. Den nya mensemojin kommer att tas i bruk under våren.

Beslutet fattades av organisationen Unicode Consortium, som standardiserar internationell mjukvara och därmed också har hand om emojierna.

Den nya bloddroppsemojin för menstruation.
Så här ser den nya mensemojin ut. Den nya bloddroppsemojin för menstruation. Bild: Plan International Emoji,Blod,Plan International

Att mensen ska få en egen emoji är någonting som den internationella barnrättsorganisationen Plan International gjort kampanj för.

- Hundratals miljoner flickor och kvinnor menstruerar varje månad. Mensen borde ses som det vanligaste av fenomen, snarare än någonting att skämmas för och tiga om, säger generalsekreterare för Plan International i Finland, Ossi Heinänen på organisationens webbsidor.

- En egen emoji utgör ett stort steg mot normalisering av menstruationen och ett minskat stigma kring fenomenet, även om det inte är en lösning på hela problemet.

Att man valt ut en så klinisk ikon för att representera mensen är ändå någonting man vid Plan förundrar sig över.

Organisationen hade flera emojiförslag att erbjuda. Bilden på trosor med bloddroppar skickades som första förslag till Unicode Consortium, men fick ett nej som svar.

Fem förslag på olika mensemojier: en binda, äggstockar, underbyxor, en kalender och bloddroppar.
Plan Internationals förslag på hur den nya emojin kunde se ut. Fem förslag på olika mensemojier: en binda, äggstockar, underbyxor, en kalender och bloddroppar. Bild: Plan International menstruation,emojier

- Att en realistisk emoji, som föreställer någonting naturligt för flickor och kvinnor, blev avvisad är beklagligt. Det skapar ett intryck om att det inte är okej att prata öppet om mens på ett emojispråk, säger Nora Lindström som jobbar med digital utveckling vid Plan International.

- Däremot finns det en emoji för till exempel kräkning och av bajsemojin har man rentav gjort mjukisar, fortsätter hon.

Mer än 55 000 människor skrev under Plan Internationals kampanjförslag om att införa en mensemoji i smarttelefonernas emojiutbud.

Bloddroppen ingår i uppdateringspaketet v12.0 som tas i bruk under våren.

Paketet innehåller också 58 andra nya emojier.

Källa: Plan Internationals pressmeddelande

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle