Hoppa till huvudinnehåll

Sean Bergenheim ställer upp i riksdagsvalet

Den före detta ishockeyspelaren Sean Bergenheim.
Den före detta ishockeyspelaren Sean Bergenheim. Den före detta ishockeyspelaren Sean Bergenheim. Bild: Tomi Natri/All Over Press Sean Bergenheim

Den tidigare ishockeyspelaren Sean Bergenheim har bestämt sig för att ställa upp i riksdagsvalet. Nästa vecka kommer han att ge besked om för vilket parti. Jag har alltid varit intresserad av politik, säger Bergenheim till Yle Sporten.

Finlandssvensken Bergenheim som bor i Helsingfors skriver i ett Instagraminlägg att han vill jobba med frågor inom familje-, miljö- och hälsopolitik.

– Jag vill jobba för att underlätta familjernas vardag. Beslutsfattarnas viktigaste uppgifter är att värna om folkets välmående, både mentala och fysiska. Jag ser klimatförändringen och miljöfrågorna som en möjlighet för Finland. Vi kan föregå med exempel och det spelar roll hur vi agerar.

34-åringen har en bakgrund som ishockeyspelare. Det blev mellan 2003 och 2015 tio säsonger och 506 matcher i NHL. Med 96 mål är han 25:e finländare i NHL:s skytteliga genom tiderna.

Bergenheim spelade för Frölunda då han i februari 2018 deklarerade att karriären är över. Bara månader tidigare hade han åkt på en hjärnskakning som visade sig sätta punkt för karriären.

– Ganska snabbt efter att jag avslutade karriären så började jag fundera på vad jag ville göra. Jag kom fram till att jag ville bege mig in i politiken och kandidera i riksdagsvalet.

– Jag har alltid varit intresserad av politik och under de senaste åren då jag bott i Europa har jag följt med politiken i Finland ännu mer, säger han till Yle Sporten.

Partiet avslöjas nästa vecka

Bergenheim vill i nuläget inte avslöja vilket parti han kommer att kandidera för men han ställer upp i Nylands valkrets. Enligt Ilta-Sanomat är det SFP.

– Jag tänker inte kommentera det här nu. Nästa vecka kommenterar jag allt som angår partiet. Då kommer jag också att gå in djupare på de frågor som jag brinner för.

Hur tror du att det kommer att gå i valet, känner du att du är ett tillräckligt känt namn?

– Jag räknar egentligen inte med något. Jag hoppas att så många som möjligt ska hitta mig under kampanjen och ser vad jag står för och vilka mina värderingar är. Sedan hoppas jag att människor vill ha sådana förändringar som jag vill jobba för, säger han.

Hur har reaktionerna varit idag?

– Det har varit mycket positivt men visst finns det negativa reaktioner också. Men det är mest från personer som inte känner mig och det är de som jag vill nå ut till. I det stora hela är jag väldigt glad över den feedback jag fått, säger han.

Kommer du att försöka vända dig till idrottsfolket i Finland?

– Det är klart att med min bakgrund så känner jag att jag kan jobba för till exempel idrott och barnidrott och faktiskt få resultat. Jag har kontakter för det och vill förbättra det system som finns i Finland. Men nog är det mycket annat som jag kommer att jobba för, säger han.

Riksdagsvalet arrangeras den 14 april.