Hoppa till huvudinnehåll

Andrea Julins dröm om Seefeld lever – trots att VM inte varit ett mål i år

Andrea Julin, VM 2017.
Andrea Julin jagar en ny VM-plats. Andrea Julin, VM 2017. Bild: Yle / Tomi Hänninen Andrea Julin

Insatserna är höga i Lahtis i morgon. IF Minkens Andrea Julin och Juuso Haarala hör till de åkare som kämpar om de sista platserna till den finländska VM-truppen. Ett bra resultat i världscupsprinten är ett måste ifall VM-drömmen ska bli verklighet.

Både Andrea Julin och Juuso Haarala har trotsat oddsen i vinter.

I somras återhämtade sig Julin fortfarande från en svår ryggoperation, medan Haarala grubblade över de teknikproblem han tampades med förra vintern.

– Under förra säsongen fungerade klassisk sprint mycket bättre och det är ju fristilssprint i Seefeld. Jag trodde inte att jag skulle klara av att ta ett stort steg framåt. Men nu känns det bra och fristilsåkningen har fungerat mycket bättre än i fjol, säger Haarala.

Vilka VM-lopp för Krista Pärmäkoski?

Andrea Julins VM-chanser beror delvis på vilka tävlingar Krista Pärmäkoski åker i Seefeld. Pärmäkoski kan själv diktera vilka lopp hon vill delta i.

Utöver Pärmäkoski torde finländska sprintmästaren Katri Lylynperä och JVM-hjälten Anita Korva vara högaktuella för VM-sprinten.

Men åtminstone en plats är öppen. Och trots att Andrea Julin kallar den här vintern för en uppbyggnadsfas så kan hon knipa en plats i den finländska VM-truppen.

– Vi är ganska många som kämpar om platsen till VM. Jag har bara gjort 15 träningspass den här vintern. Det är något vi har varit tvungna att jobba upp.

Andrea Julin, januari 2016.
Andrea Julin, januari 2016. Bild: imago / Eibner Europa / All Over Press Andrea Julin

Den klassiska tekniken har onekligen fungerat bättre för Julin den här säsongen. Båda gångerna hon har varit på världscuppoäng har det handlat om klassisk sprint.

– Skulle det vara klassiskt skulle jag vara självsäker. Den fria tekniken har varit lite svårare hittills. Det här är en process, vi ser hur långt det räcker. VM har inte varit ett mål hittills i år. Jag gör mitt bästa och så ser vi hur långt det räcker.

Haarala fick blodad tand i Imatra

Juuso Haarala var snabbast i kvalet i FM-sprinten i Imatra förra veckoslutet. Det var ett formbesked som stärkte hans självförtroende inför morgondagens världscupsprint, men han tror att han måste göra sin bästa världscuptävling i karriären för att platsa i VM-truppen.

– Kroppen är pigg. Förra veckan lyckades jag väl i Imatra i fria sprinten. Jag tror det krävs en semifinalplats för att få vara med i Seefeld. Så bra måste jag lyckas i morgon.

Juuso Haarala
Juuso Haarala. Juuso Haarala Bild: Lehtikuva längdskidåkning,Juuso Haarala

Andrea Julins utgångsläge är knepigare. Hon var tvungen att lämna FM-sprinten på hälft på grund av halsont

– Under början av veckan hade jag fortfarande sjuk hals men nu har det rett upp sig. Jag är ”fit for fight”. Jag är jättetaggad. Lahtis brukar vara en rolig plats att tävla på. Jag minns ju VM här, säger hon.

Utöver fristilssprinten står också sprintstafetter på programmet i Lahtis. Sprintstafetterna arrangeras på söndag.

Finlands skidförbund publicerar det slutgiltiga VM-laget på måndag.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport