Hoppa till huvudinnehåll

Avbytarna är guld värda för jordbrukarna – men vem vill ta sig an jobbet i framtiden?

Jordbrukaren Tommy Ehrs vid sin traktor
Tommy Ehrs har en svinfarm i Vörå. Jordbrukaren Tommy Ehrs vid sin traktor Bild: Yle/Anna Kurtén jordbrukare,tommy ehrs

I Österbotten finns knappt 600 lantgårdar som anlitar avbytarservice för sina semesterdagar. Men det är en utmaning att hitta nya avbytare som kan täcka behoven i framtiden.

På sin gård i Vörå har Tommy Ehrs en svinfarm med 400 svin. Vintern är en lugnare tid på svinfarmen men också på vintern blir det långa arbetsdagar, upp till tio timmar per dag.

Möjligheten att få en avbytare är därför guld värd för Tommy Ehrs och andra jordbrukare.

- I alla yrkesgrupper vill man nog gärna ha ledigt någon gång också. Med husdjur har du arbete varenda dag på året så det är bra med lite ledigt ibland, konstaterar Tommy Ehrs.

Pedersöre enhet sköter om avbytarservicen för hela Österbotten

I dag är läget vad gäller avbytare i Österbotten rätt bra, men hur man ska trygga framtiden är en utmaning, säger Ann-Sofi Granholm som är ledande avbytare vid Pedersöre kommun.

Ann-Sofi Granholm vid sitt skrivbord.
Ann-Sofi Granholm Ann-Sofi Granholm vid sitt skrivbord. Bild: Yle/Anna Kurtén avbytare,Ann-Sofi Granholm

Pedersöre lokala enhet är i dag den enda avbytarservice-enheten i svenska Österbotten. Enheten sköter om lantbruksföretagarnas och pälsdjursuppfödarnas avbytarservice.

- I de här tiderna vi har nu, med gårdar som lägger av, funderar avbytarna förstås på om det finns någon framtid inom det här arbetet. Det är en utmaning att få fler intresserade. Det är inte lätt.

Inget 8-16-jobb

Som avbytare ska man också vara beredd att offra kvällar och helger eftersom det inte är något 8-16-jobb. De tekniska kraven har också ökat inom jordbruket.

- Du ska vara ganska duktig på stora maskiner och teknik, så det ställer stora krav på avbytarna. De ska klara av det och det ska finnas lediga avbytare som klarar av just de uppgifter som behöver utföras.

Några av Patrik Norrgårds 1200 grisar i Pensala
Några av Patrik Norrgårds 1200 grisar i Pensala Bild: Yle/Kjell Vikman svin,lantbruk,Pensala

Ser man optimistiskt på det kan kanske just tekniken vara någonting som lockar unga, hoppas man inom jordbrukarkåren.

- Ungdomar i dag är ju faktist intresserade av teknik och jag tror att många av dem faktist har sinne för djur, säger Tommy Ehrs.

Viktigt att det finns jobb året om

Han tror att man måste söka nya avbytare via lantbruksskolor och kanske också ur andra yrkesgrupper.

- Det här är ett väldigt varierande arbete. Det är mycket teknik inom husdjursskötsel men det är också det vanliga grundarbetet som har funnits i alla tider.

Ko tittar över staket
Ko tittar över staket Bild: Yle/ Stefan Paavola kor,Mjölkkor,Liljendal,jordbruk,Boskap,mjölkboskapsgårdar,kristoffer nilsson

En annan sak som är viktig att se till är att avbytarna har jobb året om, säger Ann-Sofi Granholm. Alla jordbrukare och pälsfarmare kan inte ta ledigt samtidigt.

- För att sysselsätta avbytarna hela året måste man sprida ut det så att alla inte tar ledigt på höstlov, sportlov eller i juli. Man får kanske ta ledigt i januari eller november istället, så att vi tryggar avbytarnas arbete.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten