Hoppa till huvudinnehåll

Även Röda Korset rycker ut vid brand – Närpesfamilj fick inhysas i nödbostad

Tvåvåningshus brann i Närpes i natt.
Branden i tvåvåningshuset i Närpes uppstod i en av de tre affärslägenheterna i huset som ligger på Närpesvägen. Tvåvåningshus brann i Närpes i natt. Bild: Yle / Juho Teir Närpes,eldsvådor

Människor fick evakueras när det brannn i bostadshus i både Närpes och Karleby under fredagen. Då är det bra att det finns nödbostäder dit brandoffer kan inkvarteras.

I Närpes finns en lägenhet som vid behov kan inhysa ett tiotal personer. På fredagen fick en familj på fem personer inkvarteras där då ett tvåvåningshus i Närpes centrum började brinna.

15 personer evakuerades från tvåvåningshuset. Samtliga invånare har fått återvända hem, förutom en familj vars lägenhet rökskadades.

Ett rött hus med en stor lagerbyggnad intill.
Här finns Röda Korsets nödbostad i Närpes. Ett rött hus med en stor lagerbyggnad intill. Bild: Yle/Juho Teir Nödbostad,Närpes,Röda Korset

Det är Röda Korset som har hand om nödbostaden i Närpes. Det var Närpesavdelningens viceordförande Ulrika Enqvist som fick ta emot samtalet klockan fyra på fredagsmorgonen.

- Kretsbrandchefen kontaktade oss och frågade om lägenheten var tom och om vi skulle ha möjlighet att inhysa en familj, säger Enqvist.

- Då var det nog bara att hoppa i kläderna och åka ner till brandstället. Vi tog hand om familjen och tog med dem till nödbostaden. Skaffade lite mat, hygienartiklar och täcken åt dem.

En kvinna med glasögon och axellångt blont hår står utomhus vid en snöhög. På sig har hon en röd Röda Korset-väst.
Ulrika Enqvist En kvinna med glasögon och axellångt blont hår står utomhus vid en snöhög. På sig har hon en röd Röda Korset-väst. Bild: Yle/Juho Teir Röda Korset,Närpes,Kvinna,Ulrika Enqvist

Du är alltid redo att rycka ut?

- Nog är man ju det. Jag hör till första hjälpen-gruppen och så hör jag till frivilliga räddningsgruppen, så vi står nog i givakt när de ringer.

Utrustad med allt nödvändigt

I nödbostaden finns allt det väsentliga. Det finns sängar, soffor, fullständigt kök, duschutrymmen. I princip allt som finns i en vanlig lägenhet.

Ett kök med vit köksinredning. Ett bord med fem stolar runt står mitt i köket.
Så här ser nödbostadens kök ut. Ett kök med vit köksinredning. Ett bord med fem stolar runt står mitt i köket. Bild: Yle/Juho Teir kök,Nödbostad,Närpes,Röda Korset

I branden i Närpes var det enbart affärslägenheten i bottenvåningen som tog stryk. Lägenheterna i övre våningen klarade sig med rökskador. Men ifall en familj blir av med allt man äger i en brand, kan Röda Korset hjälpa till även då.

- Vi kan egentligen säga att vi kan utrusta en full lägenhet. Både med köksredskap, möbler och kläder. Allt som behövs från grunden, konstaterar Enqvist.

Varorna får man som donationer av privatpersoner och förvaras i lagerhallen bredvid nödbostaden.

- Ibland får vi dödsbon, då kommer mycket möbler. Men helt vanliga personer kommer hit med kläder som de inte har behov av längre. Till exempel får vi mycket barnkläder.

En säng står i ett sovrum.
Nödbostadens sovrum. En säng står i ett sovrum. Bild: Yle/Juho Teir sovrum,säng,Nödbostad,Närpes,Röda Korset

Skärrade och oroliga

Lyckligtvis orsakade inte branden i Närpes centrum några personskador, men 15 personer evakuerades från byggnaden. Familjen som inkvarterades i nödbostaden var givetvis skärrade och chockade.

- De mådde nog bra, men väldigt skärrade förstås av att bli väckta mitt i natten och utkastade ur lägenheten. Mest oroliga var de för barnen, som förstås var rädda. Men det gick bra och de somnade när de kom hit, säger Enqvist.

Om de vill vara här hela helgen så får de det

Eftersom familjens lägenhet inte fick några större skador kan de möjligtvis återvända till lägenheten redan på fredagen.

- Men den här nödbostaden är tillgänglig för dem och de får vara här så länge tills det är okej i deras lägenhet. Om de vill vara här hela helgen så får de det.

Inte enbart för brandoffer

Nödbostaden är inte till för endast brandoffer, utan vem som helst som har upplevt någon sorts kris kan inkvarteras där.

- Vi har också haft flyktingar inhysta här, så det är inte bara för brandoffer. Det kan också vara fråga om en hustru som blir osams med sin man och blir utkastad, så då finns den här bostaden tillgänglig, förklarar Enqvist.

Men allt som oftast står lägenheten tom och används av Röda Korset som möteslokal.

- Som tur är det väldigt sällan den används som nödbostad, men det har hänt några gånger. Det är flera år sedan det senast hände.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten