En redan på förhand mycket omdiskuterad undersökning om de finländska SS-männens verksamhet presenteras på fredag på Ständerhuset i Helsingfors. Professor Lars Westerlund, forskare vid Riksarkivet, har utrett SS-männens eventuella delaktighet i mord på judar och civilpersoner åren 1941-1943.
Det unika med Westerlunds undersökning är att den utförts på beställning av statsrådets kansli. Projektet inleddes sedan det internationella Simon Wiesenthal-centret i januari 2018 gjort en förfrågan om saken till president Sauli Niinistö. Wiesenthal-centret är känt för att spåra upp nazistiska krigsförbrytare.
Swanström, som hösten 2018 gav ut boken Hakaristin ritarit - Suomalaiset SS-miehet, politiikka, uskonto ja sotarikokset, anser det ytterst sannolikt att de finländska SS-männen begick krigsbrott. I soldaternas brev och dagböcker finns antydningar om bland annat massarkebuseringar av judar.
Det finns även mycket information om vilka förbrytelser SS-frivilliga från andra länder begick, och det är föga sannolikt att finländarna skilde sig på den punkten. Totalt tjänstgjorde runt 1 400 finländare i Waffen-SS.
Kan eventuella skyldiga åtalas?
Att en historisk undersökning görs på initiativ av landets ledning är ovanligt, men inte unikt. En motsvarande process resulterade år 2003 i Elina Sanas bok Luovutetut. Där berättades om utlämningen av 3 000 sovjetiska krigsfångar, däribland även judar, till Tyskland. Många av dem dog.
Simon Wiesenthal-centret hade kontaktat president Tarja Halonen, varefter regeringen gav professor Heikki Ylikangas i uppdrag att utreda frågan.
I Yles intervju lovordades utredningen av Wiesenthal-centrets ordförande Efraim Zuroff. Han sa att den följts av flera nya studier i ämnet, och att den hjälpt det finländska samhället att bearbeta sitt förflutna.
Men vad borde göras, om det framkommer bevis på krigsförbrytelser? Borde åtal väckas mot kvarlevande skyldiga? Zuroff svarade:
- Om sådana människor ännu är vid liv och de är tillräckligt friska för rättegång, då är det ingen orsak att inte uppmärksamma dem. Men jag tvivlar på att så är fallet.