Hoppa till huvudinnehåll

"Det finns plats i bilen" - få åker med Byaskjussen i Lovisa

Skylt på byaskjussen vid Borgå busstation
Informationsskylt om byaskjussen vid Borgå busstation Skylt på byaskjussen vid Borgå busstation Bild: Yle / Rebecka Svedberg skylt,Borgå

Samåkningstjänsten Byaskjussen har hittat användare i Borgå. Invånarna i Lovisa har ännu inte visat något större intresse för tjänsten. I båda kommunerna vill man ha fler passagerare.

Byaskjussen har från och med den 14 januari kört omkring i Borgå och Lovisa. Byaskjussen är en samåkningstjänst, en hybrid mellan taxi och buss. Det här är ett försök att förbättra kommunikationen till byarna.

Borgå är nöjd

I Borgå har projektet kommit bra igång. Hanna Linna-Varis, trafikingenjör på Borgå stad, berättar att kunderna har hittat tjänsten och att det finns kunder dagligen.

- Som mest har vi haft upp till nio användare per kväll.

Exakt information om vem som hittills har använt sig av tjänsten finns inte. Populära upplockningsställen har tillvidare varit busstationen och parkeringsplatsen utanför Aurorahallen.

- Det tyder på att även ungdomar har hittat tjänsten för att ta sig till och från sina hobbyer.

Responsen som kommit från användarna har tillsvidare varit mycket bra. Även förbättringsförslag har kommit in.

I Lovisa har projketet inte kommit igång

I Lovisa har inte lika många varit intresserade av att samåka till och från byarna. Markus Lindroos, infrastrukturchef på Lovisa stad, berättar att ganska få har tagit i bruk tjänsten.

- Det har inte riktigt tagit eld.

Det är svårt att säga hur många som använt sig av tjänsten men det har varit dagar då det inte funnits en enda passagerare.

- Det här är ett test som visar ifall invånarna behöver tjänsten, säger Lindroos.

Tillsvidare har bara enstaka användare gett respons.

Fler användare önskas

Trots den positiva responsen i Borgå önskar Hanna Linna-Varis att fler användare skulle hitta tjänsten.

- Det finns ännu plats i bilen. Jag önskar att alla som har behov av den här sortens tjänst och vill prova på något nytt testar.

Både Lovisa och Borgå funderar på att utvidga de områden där tjänsten är tillgänglig.

- Vi funderar också på att kanske justera tiderna när tjänsten är tillgänglig, berättar Markus Lindroos.

För att underlätta betalningen kan man numera även åka med bussen om man har Borgå eller Lovisas stads- eller regionbiljett i kraft.

De två första resorna är gratis med en rabattkod som finns på kommunens webbplats.

En hand som håller i en smart telefon med mobilapplikationen Kyyti
Byaskjussen beställs via mobilapplikationen Kyyti. En hand som håller i en smart telefon med mobilapplikationen Kyyti Bild: Yle / Rebecka Svedberg samåkning,mobilapplikationer

Hobbybussen har fler användare än i början

Utöver Byaskjussen har Lovisa även ett eget projekt som de kallar Hobbybussen. Målgruppen för den bussen är speciellt barn och unga som behöver hjälp att ta sig till sina fritidsaktiviteter.

Även hobbybussen behöver fler passagerare.

- De första dagarna var det ganska tomt men användarna har ökat och där finns passagerare dagligen, berättar Markus Lindroos på Lovisa stad

Bussen går på vardagar

I Borgå trafikerar Byaskjussen mellan Borgå centrum, idrottshallarna i Kokon och de norra byarna, på vardagkvällarna mellan klockan 18 och 22.

I Lovisa trafikerar Byaskjussen på området Mickelspiltom–Forsby–Gammelby, både vardagsmorgnar mellan klockan 5.15 och 8.15 och vardagskvällar mellan klockan 17–19.

Även hobbybussen trafikerar vardagskvällar. Mer information om hobbybussens tidtabeller och rutter kan ni läsa här.