Hoppa till huvudinnehåll

En ytterst luddig utställning är vinterns färggranna fullträff

Isländska Shoplifter gör barn kramsjuka och vuxna glada

Ute är det vitt och grått. Inga färger, ingenstans. Förutom den smutsigt bruna snön. Himlen är som ett tak av bly. Men på konstmuseet Kiasmas översta våning lyser det i regnbågens alla färger.

När man äntrar den stora salen som öppnar sig så fint mot Musikhuset och det nybyggda biblioteket Ode är det som att gå in i en grotta på LSD. Färggranna stalaktiter hänger ner från taket.

Men här är stalaktiterna inte hårda kalkavlagringar utan mjuka dammvippor. Det är luddigt värre och en färgexplosion. När man kommer närmare för att titta på dem undrar man vad de är gjorda av.

Utställningens kreatör, isländska Hrafnhildur Arnardóttir hjälper en på traven.

- Det här är hair extensions, alltså hårförlängningar som man kan låta knyta in i sitt egentliga hår.

Jag jobbar som en popartist med populärkulturella ting som till exempel hårförlängningar― Hrafnhildur Arnardóttir aka Shoplifter

Den sedan ett kvartssekel i New York bosatta konstnärinnan kallar sig Shoplifter (Snattaren) eftersom ingen i det stora äpplet kan uttala hennes namn rätt.

Hon berättar att det var sångaren Boy Georges fel att hon började jobba med de konstgjorda hårförlängningarna.

– När jag var tonåring på åttiotalet hemma i Reykjavik gick jag till min frissa med en bild på Boy George och sade till henne att jag ville ha en likadan frisyr.

Varken hon eller jag hade sett nåt liknande och vi fick tillsammans fundera på hur man får en sådan till stånd.

Man får klappa verket som om det var en skygg gammal mammut men var ändå vänligen aktsam. Dra och riv inte i hårtottarna― Skylt på en vägg i utställningen

Sedan den där dagen är hon fast. Hon älskar dem fortfarande, hårförlängningarna, även om hon inte använder dem så mycket mera.

– Jag är helt enkelt för lat för det numera. Om jag vill ha färg i håret brukar jag spraya det.

Hon skrattar när hon säger det. Hon bär färggranna kläder, hennes ögonbryn är blå men hennes långa kalufs är lika grå som vädret utanför.

Jag skyllde lite på Boy George eftersom han lämnade mig med min ouppfyllda böjelse att inte få ha den frisyr jag hade velat― Hrafnhildur Arnardóttir aka Shoplifter

Det är viktigt för henne att använda sig av prefabricerat material då hon skapar sina luddiga utställningar.

– Jag kunde förstås köpa alla möjliga fibrer men det faktum att hårförlängningar är gjorda för att knytas in i håret av en människa har stor betydelse för mig eftersom jag inspireras så mycket av människorna.

Och så är det ju på sätt och vis också ett ekologiskt tänk som ligger bakom det hela. Varför göra någonting som liknar någonting som redan finns?

Namnet Nervescape är ihopsatt av tre ord som jag blandade: nerves, landscape och escape― Hrafnhildur Arnardóttir aka Shoplifter

Man kan lugnt säga att isländska Shoplifter har en böjelse för fibrer. Nästan som en fetisch. Det håller hon med om.

- Det är nog nästan som en fixering. Det har blivit mycket intuitivt för mig att leka med fibrerna och skapa någonting av det.

Hon nämner två saker som är viktiga för henne när hon jobbar med fibrerna: colors and texture, materialets färger och beskaffenhet

När jag flyttade till New York '94 var det viktigt för mig att människorna använde mitt riktiga namn, men det gick ganska snabbt upp för mig att det här inte skulle fungera― Hrafnhildur Arnardóttir aka Shoplifter

Shoplifter använder alltid samma namn för sina storslagna installationer: Nervescape. I Helsingfors får vi bevittna Nervescape VIII.

– Namnet är ihopsatt av tre ord som jag blandade: nerves (nerver), landscape (landskap) och escape (flykt).

Ordet beskriver mycket bra vad det är frågan om. Dina nerver blir stimulerade men lugnas också ner av det färggranna konstgjorda landskapet som tillåter dig att fly undan vardagen.

Jag kunde förstås köpa alla möjliga fibrer, men det faktum att hårförlängningar är gjorda för att knytas in i håret av en människa har stor betydelse för mig, eftersom jag inspireras så mycket av människorna― Hrafnhildur Arnardóttir aka Shoplifter

Man blir verkligen så himla glad av att få vistas i hennes installation. Nästan omedelbart glömmer man världen utanför.

Man vill smeka och krama de luddiga korvarna som hänger ner från taket. Och det får man också göra. Men varsamt.

"Man får klappa verket (som om det var en skygg gammal mammut) men vänligen var aktsam. Dra och riv inte i hårtottarna.

Det är nog nästan som en fixering. Det har blivit mycket intuitivt för mig att leka med fibrerna och skapa någonting av det― Hrafnhildur Arnardóttir aka Shoplifter

Hrafnhildur Arnardóttir berättar till slut att hon ser sig stå i en nordisk textiltradition.

– Jag växte upp på sjuttiotalet med mödrar som vävde väggbonader och skapade textila konstverk som folk hade i sina hem då. Du vet "ryor" och sånt.

Ryor är kanske inte det första man tänker på då man befinner sig i Nervescape VIII.

Mina tankar till går exempelvis till automatisk biltvätt med sina runda roterande borstar eller till färggranna dammvippor som finns i många hem.

Andra får säkert helt andra associationer. Också det här talar för utställningen.

Jag har mina rötter i det nordiska textilarvet. Jag växte upp på sjuttiotalet med mödrar som vävde väggbonader och skapade textila konstverk som folk hade i sina hem då: ryor och sånt― Hrafnhildur Arnardóttir aka Shoplifter

Det här är en utställning som lämpar sig för hela familjen, från de gamla till de unga och från de stora till de små.

Barn ska absolut medtagas. Nej, barn måste medtagas. Om du inte har egna kan du ta med syskon-, barn-, grann-, eller gudbarn.

Ta chansen att få färgterapi och taktilterapi på en och samma gång och på ett och samma ställe. Ta kanske också med ett lämpligt soundtrack: Hur skulle det vara med Karma Chameleon av Culture Club?

Utställningen äger rum på Kiasma i Helsingfors från den 8 februari till den 15 september 2019. Mera information om öppettider och en utställningsguide hittar du på Kiasmas webbplats.

På sommaren representerar Shoplifter Island på Venedigbiennalen med en ny skapelse. Det blir således Nervescape IX.