Hoppa till huvudinnehåll

FN:s barnrättskommitté till Japan: "Låt barn vara barn"

Skolbarn i Tokyo framför en skärm med börskurser i december 2018.
Skolbarn i Tokyo framför en skärm med börskurser i december 2018. Skolbarn i Tokyo framför en skärm med börskurser i december 2018. Bild: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON Japan,barn (åldersgrupper)

FN:s barnrättskommitté vill att Japan gör mera för de japanska barnens välmående. Japan uppmanas låta barn vara barn och att befria dem från överdriven press och från fysiskt våld.

FN:s barnrättskommitté kritiserar Japan på flera punkter. Bland annat uppmanas japanska myndigheter att utreda orsakerna till att självmordssiffran bland unga nu är högre än den varit på 30 år.

Medan självmorden i Japan överlag minskar stadigt så begick 250 barn självmord i Japan under en tolvmånaders period fram till mars i fjol.

Japanska lagar förbjuder fysiska straff i skolor, men förbudet övervakas inte och barnrättskommittén uppmanar Japan att göra mera för att stoppa våldet mot barn både i skolor och i hemmen.

FN-experterna uppmärksammar också den psykiska pressen som japanska barn utsätts för.

- Vi uppmanade Japan att vidta åtgärder för att barn ska kunna njuta av sin barndom utan att deras barndom och utveckling skadas av tävlingsmentaliteten i samhället, sade Kirsten Sandberg, en av de 18 FN-experterna.

Flera upprörande fall

Japaner har under det senaste året chockerats av flera fall där barn dött på grund av misshandel och vanvård.

I mars i fjol dog femåriga Yua Funato i lunginflammation som orsakats av undernäring och förfrysning. Hon bar också spår av svår misshandel.

Det som upprörde allmänheten mest var att myndigheterna hittade den lilla flickans anteckningsblock där hon bad om förlåtelse av sina föräldrar och lovade att vara snäll.

I januari i år dog en tioårig flicka vars föräldrar förvägrat henne både mat och sömn. Flickan hade flera gånger vädjat om hjälp, men varken myndigheter eller hennes skola hade reagerat.

Barnen behöver kristelefoner

Barnrättskommittén uppmanar Japan att upprätta ett system för effektiv rapportering av våld och sexuella övergrepp mot barn och att grunda kristelefoner för barn och unga.

Dessutom anmärker FN på det japanska beslutet att sänka straffåldern från 16 till 14 år.

En representant för det japanska utrikesministeriet medgav för kommittén att allt för många japanska barn utsätts för mobbning, misshandel, sexuellt utnyttjande och lider av fattigdom.

Japan lovade i fjol somras att antalet anställda inom barnskyddet ska utökas med 60 procent under de närmaste fem åren.

Källor: Reuters, The Japan Times, The Asahi Shimbun