Hoppa till huvudinnehåll

I vår ska skrotbåten Susanna föras bort från Rauvolaviken

profilbild av skrotbåten i solnedgång.
Skrotbåten Susanna har legat i Rauvolaviken i snart 4 år. profilbild av skrotbåten i solnedgång. Bild: Yle / Lotta Sundström fartyg,skrot,Åbo,Katrinedals naturskyddsområde,Katrinedal,skrotbåt

Det ser skräpigt ut, där hon ligger i vassen. Det övergivna skrotfartyget Susanna brann förra året och oinbjudna gäster har spridit ut skräp och inredning som funnits ombord kring fartyget.

Sedan maj 2015 har fartyget legat övergivet i närheten av Åbo stads representationsvilla Villa Solin. Det förargar såväl staden, som många Åbobor som rör sig i friluftsområdet intill.

I vår ska hon flyttas bort på ägarens bekostnad, meddelar Åbo stad.

Det beslöt Åbo förvaltningsdomstol i slutet av förra året.

en gammal plastpåse i vassen.
Det ligger mängder med skräp runt båten. en gammal plastpåse i vassen. Bild: Yle / Lotta Sundström skräp,fartyg,nedskräpning,susanna

Fartyget köptes upp av ett byggföretag 2015, som ville bygga om Susanna till en transportbåt för att användas vid olika byggprojekt i skärgården.

Då Yle Åboland talar med ägaren frånsäger han sig ansvaret för skrotbåtens öde. Hur det kommer sig att färden slutade i Rauvolaviken vet han inte.

- Jag är oskyldig! Jag var inte delaktig i transporten av båten, utan det var den tidigare ägaren som skulle leverera båten till Pargas för ombyggnad efter köpet.

Båten blev ändå kvar i Rauvolaviken. Redan samma höst ålades den nya ägaren att flytta fartyget.

Då ingenting hände försökte staden kräva ägaren på vite. På hösten 2016 förelade staden hot om tvångsförfarande med en tidsfrist på tre månader. Efter det skulle ägaren krävas på kostnaderna för att forsla bort fartyget ifall det ännu låg kvar.

Byggföretagets vd säger att han kommer att dra den tidigare ägaren inför rätta, eftersom han anser att det är de som bär ansvaret för att båten hamnat i Rauvolaviken.

en gammal dörr som ligger i vassen
En gammal dörr har kastats ut ur båten. en gammal dörr som ligger i vassen Bild: Yle / Lotta Sundström dörrar,Dörrhandtag,fartyg,skrotbåt

Ägaren säger sig fortfarande vara intresserad av att bygga om fartyget, trots att det officiellt klassats som avfall.

Till våren ska fartyget vara borta

Att det hela dragit ut på tiden beror på att det var först i oktober 2018 som beslutet om att Åbo stad kan föra bort fartyget vann laga kraft, berättar direktören för miljöärenden vid Åbo stad, Olli-Pekka Mäki.

Staden har dessutom rätt att kräva tillbaka utgifterna av fartygets ägare.

- Skulle det bli en ordentligt isvinter, vore det möjligt att föra bort fartyget över isen redan under vintern. Men det kraftiga snöfallet har förhindrat isbildningen, alltså är det inte troligt, tillägger Mäki.

en sliten livboj i vassen.
en sliten livboj i vassen. Bild: Yle / Lotta Sundström fartyg,Livboj,susanna
ett gammalt fruset rep.
ett gammalt fruset rep. Bild: Yle / Lotta Sundström fartyg,rep,susanna

Fartyget väger 50 ton och har tagit in vatten. Viken där fartyget ligger är en grund vassvik, vilket sannolikt försvårar flytten.

Staden håller på att begära offerter för uppdraget och räknar med att uppdraget slutförs under våren.

Restaurangbåtsplaner som gick om intet

Susanna byggdes ursprungligen för skogsbolaget Enso-Gutzeit 1922. Fartyget fick namnet Sissi och användes bland annat som flytande logi för timmerflottare i Saimen. Det sägs också att fartyget medverkat i några finska filmer.

År 2010 skulle en ny era inledas då fartyget såldes från Borgå till Kotka, för att bli restaurangbåt. Men planen gick om intet. Fartyget fick sedan ett nytt hem i Pargas år 2012, där nya planer gjordes på att bygga om fartyget till restaurang. Men även där blev planerna oförverkligade.

Fartyget låg sedan förtöjd än vid den ena, än vid den andra bryggan i Pargas. I det skedet misstänkte Pargas stad att fartyget övergivits. Men då staden kontaktade ägaren, såldes fartyget till den nuvarande ägaren.

skrotbåt i profil i solnedgången.
skrotbåt i profil i solnedgången. Bild: Yle / Lotta Sundström fartyg,susanna