Hoppa till huvudinnehåll

Ingemar Stenmark kommer att vara på plats då Lindsey Vonn avslutar karriären: ”Det bästa avskedet jag kan få”

Lindsey Vonn vinkar åt publiken.
Lindsey Vonn tackar för sig på söndag. Lindsey Vonn vinkar åt publiken. Bild: Valdrin Xhemaj / EPA / All Over Press Lindsey Vonn

På söndag är karriären över. Men Lindsey Vonns sista önskemål kommer att uppfyllas. SVT meddelar nämligen att Ingemar Stenmark kommer att vara på plats i Åre för att se Vonn åka en sista gång. Jag är väldigt uppspelt, säger Vonn.

Damernas störtlopp på söndag kommer att markera avslutet på en oerhört framgångsrik karriär. Lindsey Vonn kommer nämligen då att göra sin sista tävling som alpinproffs.

Vonn meddelade redan efter världscuphelgen i italienska Cortina att karriären närmar sig sitt slut och amerikanskan gav senare beskedet att hennes två starter i VM i Åre – i super G och i störtlopp – kommer att bli karriärens sista.

Super G-tävlingen slutade i en krasch, men Vonn meddelade snabbt att hon fortfarande är i skick och att hon kommer att tävla på söndag.

Inför tävlingen hade hon ett önskemål: Att Ingemar Stenmark skulle vara på plats.

"Hans rekord har motiverat mig"

Vonn hade nämligen satt upp som mål att nå Stenmarks alla tiders rekord på 86 segrar i världscupen under den pågående säsongen. Vonn har i dagsläget tagit 82 segrar, vilket med andra ord med högsta sannolikhet också förblir hennes slutliga saldo.

– Att ha min sista tävling med honom där är det bästa avskedet jag kan få, berättade Vonn för SVT efter super G-kraschen.

Nu bekräftar SVT att Stenmark kommer att vara på plats i Åre på söndag.

– Jag är väldigt uppspelt för att han kommer. Hans rekord har motiverat mig och det är en ära att han kommer att vara där. Jag ser fram emot det och jag tror min pappa också är uppspelt över att träffa honom, säger Vonn till SVT nu.

Ingemar Stenmark.
Ingemar Stenmark. Ingemar Stenmark. Bild: Barbara Gindl / EPA / All Over Press Ingemar Stenmark

Vonn berättar också att hon accepterat tanken om att karriären snart är slut.

– Det var mer känslosamt i Cortina. Då kom jag fram till att det inte fungerar som jag hoppas. Jag har tagit tiden på mig för att komma över det. Jag har gråtit en del och jag kommer nog gråta på söndag.

– Jag ska försöka njuta av söndagens tävling så mycket som möjligt, jag är väldigt uppspelt för att Ingemar kommer, säger Vonn.