Hoppa till huvudinnehåll

Nu ska elever som inte lämpar sig som vårdare gallras bort i ett tidigt skede

Kaksi lähihoitajaopiskelijaa laittaa potilasnukelle nostosidettä. Toinen pitää nuken käsistä kiinni.
Kaksi lähihoitajaopiskelijaa laittaa potilasnukelle nostosidettä. Toinen pitää nuken käsistä kiinni. Bild: Iiris Arjanne / Yle yrkesutbildning,närvårdare

Lämplighetsproven återinförs i social- och hälsovårdsutbildningen. Det betyder att yrkesskolorna framöver kan välja att inte anta en studerande som är uppenbart olämplig för jobb inom social- och hälsovårdsområdet.

Yrkesskolorna kan börja använda sig av lämplighetsprov redan i samband med den gemensamma ansökan i vår.

Branschen behöver pålitligt folk

Undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen säger att läroanstalterna måste ha en möjlighet att välja bland de sökande. En person som uppenbart inte är lämplig att ansvara för barns och äldres säkerhet ska inte antas, säger hon.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen
Sanni Grahn-Laasonen Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen Bild: Yle Sanni Grahn-Laasonen

- Finländarna måste även framöver kunna lita på att yrkespersonerna inom social- och hälsovårdsområdet är engagerade och kompetenta.

Om en sökande får noll poäng i ett inträdes- eller lämplighetsprov kan läroinrättningen låta bli att anta sökanden till utbildningen.

Finländarna måste även framöver kunna lita på att yrkespersonerna inom social- och hälsovårdsområdet är engagerade och kompetenta

Också inom yrkeshögskolornas utbildningar inom social- och hälsovårdsområdet planerar man lämplighetsprov. Det införs enligt planerna våren 2020.

Lärare vittnade om problemelever

I oktober avslöjade Helsingin Sanomat att lärare vid yrkesskolor hoppas att vissa elever aldrig börjar jobba i den bransch de utbildas för.

Under rubriken Amiksen opet kertovat (Lärarna vid yrkesskolan berättar) vittnar 12 lärare om närvårdarstuderande som inte borde jobba bland människor , och personer utan impulskontroll som studerar till ordningsvakter.

Det var i synnerhet lärare i vårdämnen som var bekymrade för elevmaterialet. Det finns ändå stora kvalitetsskillnader mellan olika läroinrättningar, och i många skolor finns inte dylika problem som HS-artikeln handlade om.

Super välkomnar

Närvårdarfacket Super välkomnar lämplighetstesterna.

Supers ordförande Silja Paavola säger att merparten av dem som jobbar i vårdbranschen är lämpliga, men att det finns enstaka personer som helst borde jobba med något annat.
- Vi får inte nagga säkerheten i kanten i den här branschen säger hon.

Läs mera:

HS: Lärare i yrkesskolor vittnar om allt fler elever som aldrig borde få ett riktigt jobb

Det finns allt fler så svaga elever vid yrkesskolorna att de exempelvis inte kan skickas ut på praktik till riktiga arbetsplatser, berättar lärare vid yrkesskolor till Helsingin Sanomat.