Hoppa till huvudinnehåll

Snöröjare från Karleby hjälper till i snökaoset i Helsingfors: Det finns mycket att göra här

Snöslunga i arbete.
Snöslunga i arbete. Bild: Jarmo Nieminen snö,snöplogar,snöslunga

Snöröjare från Karleby hjälper huvudstaden i snönöden. Nu röjer Frans Thoden och hans kolleger snö från Helsingforsgatorna under småtimmarna.

Frans Thoden har sedan onsdagskvällen plogat snö från Helsingforsgatorna. Thoden har tillsammans med sina kollegor hjälpt de lokala snöröjarna med den stora mängden snö.

- Min kollega har varit och hjälpt till med snöplogandet i Helsingfors förut. De ringde honom igen och jag fick följa med.

Thoden säger att det har kommit 50 till 60 centimeter snö i Helsingfors vilket är mycket mer än vad det kommit hemma i Karleby.

Snöslunga i arbete.
Snöslunga i arbete. Bild: Jarmo Nieminen snöslunga

- Vi har fem lastbilar och en hjullastare som kör tolv timmars pass, dessutom har vi fyra traktorer som kör dygnet runt.

Hela veckan

Thoden och hans kolleger ska vara i Helsingfors fram till nästa veckas torsdag, varefter de kör hem och sedan ner tillbaka.

Varför snöröjarna i Helsingfors valde att be om hjälp från Karleby beror på deras speciella utrustning.

- Vi har en stor snöslunga som sprutar all snö direkt till lastbilsflaket. Det tar två till tre minuter så har vi full last. Så vi behöver inte lasta snön med skopor, vilket sparar tid.

Allt har gått bra hittills och Thoden och hans kolleger har varit nöjda. Samarbetet med de lokala aktörerna har fungerat utmärkt.

- Allt har gått bra och vi har känt oss välkomna. Alla har varit tacksamma för att vi hjälper till. Men det finns nog mycket att göra här.