Hoppa till huvudinnehåll

Direkt: Aksel tar avsked då norrmännen jagar revansch i kungsgrenen

Den 29:e VM-starten blir hans sista. Aksel Lund Svindal tackar för sig efter närmare 20 år på världstoppen då störtloppet står på VM-programmet i Åre.

Vad och var?

Herrarnas störtlopp kallas av många för kungsgrenen inom den alpina skidåkningen. Senast Åre stod värd för VM (2007) var en 24-årig norrman vid namn Aksel Lund Svindal snabbast före Jan Hudec från Kanada och svensken Patrik Järbyn.

Störtloppsbacken i Åre är inte lika legendarisk som Kitzbühels eller Wengens men kommer garanterat att bjuda på en spännande tävling.

Vem och varför?

Aksel Lund Svindal är namnet på allas läppar inför tävlingen. Inte för att han är den största förhandsfavoriten utan för att tävlingen blir den sista i en fantastisk karriär.

För ett par veckor sedan meddelade 36-åringen från Lørenskog utanför Oslo att han tackar för sig efter VM. Super-G blev ingen höjdare för Svindal där han fick nöja sig med en 16:e plats.

Onsdagens tävling var överlag ett riktigt bottennapp för Norge då Adrian Smiseth Sejersted var 8:a, Kjetil Jansrud 22:a och Aleksander Aamodt Kilde 24:a.

Dominik Paris är däremot den hetaste av alla fartåkare. Italienaren vann i Kitzbühel och var även snabbast på onsdagen då han i super-G firade sitt första VM-guld. Han klockades även för den bästa tiden under fredagens träning.

Paris utmanas av ett gäng revanschsugna norrmän och österrikiska duon Vincent Kriechmayr och Matthias Mayer. Sen ska ingen heller glömma bort den regerande världsmästaren Beat Feuz från Schweiz.

Andreas Romar försvarar Finlands färger i tävlingen. Romar var 22:a på den första träningen men på den andra räckte hans fart endast till en 55:e plats.

När och hur?

Så länge vädret inte ställer till det för arrangörerna kör herrarnas störtlopp igång klockan 13.30. Tävlingen sänds i TV2 och på Yle Arenan.

Kristian Karlsson refererar på svenska tillsammans med expertkommentator Marcus Sandell.

VM i alpint pågår fram till den 17 februari och alla tävlingar sänds på Yles kanaler.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport