Hoppa till huvudinnehåll

Efterlysta i Lahtis: Finländare som visar gryende VM-form

Längdskidåkning.
Längdskidåkning. längdskidåkning

VM-platser till Seefeld står på spel i sprinten. Blåvit segervittring i nordisk kombination. Och den klassiska lagbacken. Det är upplagt för en härlig världscupdag i Lahtis. Och på TV2 och Arenan.

Kl. 12.25 Nordisk kombination, lagbacke (Referat: Mikael Oivo)

Finland 1: Eero Hirvonen och Ilkka Herola
Finland 2: Leevi Mutru och Arttu Mäkiaho

Referentens kommentar: Ilkka Herola och Eero Hirvonen kämpar på allvar om seger i sprintstafetten – förutsatt att backmomentet inte blir ett magplask.

Finländarna är i kanonform i spåret och efter en svår vinter fungerade hoppandet äntligen i de senaste världscuptävlingarna i Klingenthal. Den här gången är motståndet i Lahtis inte av hårdaste tänkbara kaliber.

Flera av toppnamnen slipar VM-formen och står över världscuphelgen i Lahtis. Tysklands A-landslagidrottare saknas i sin helhet, likaså en stor del av österrikarna och säsongens komet, norrmannen Jarl Magnus Riiber.

Kl. 14.25 Skidåkning, fristilssprint (Referat: Chriso Vuojärvi, Expert: Glenn Lindholm)

Finland, damer: Anita Korva, Anne Kyllönen, Katri Lylynperä, Emmi Lämsä, Maaret Pajunoja, Hennariikka Rahkola, Anni Alakoski, Rebecca Ehrnrooth, Heini Hokkanen, Julia Häger, Rebecca Immonen, Andrea Julin, Anni Kainulainen, Leena Nurmi, Tiia Olkkonen.

Finland, herrar: Juuso Haarala, Anssi Pentsinen, Martti Jylhä, Joni Mäki, Verneri Suhonen, Lauri Vuorinen, Ville Ahonen, Olli Hiidensalo, Lauri Lepistö, Heikki Korpela, Lauri Mannila, Juho Mikkonen, Oskari Hökkä, Miska Poikkimäki, Turo Sipilä.

Referentens kommentar: Det största spänningsmomentet är kampen om platserna till VM. Åtminstone Finland, Sverige och Norge har platser öppna i VM-truppen.

Johannes Hösflot Kläbo har varit säsongens sprintkung. Igen. Han övertygade emellertid inte i de norska mästerskapen förra veckan. Finlands herrlag har åkt på ett avbräck i och med att Ristomatti Hakola är krasslig och gett återbud.

Damtävlingen känns oviss. Vintern klarast lysande sprintstjärna, Sveriges Stina Nilsson, är skadad. Dessutom saknas också Natalija Nepriajeva, Jessica Diggins, Sadie Bjornsen, Julia Belorukova, Ingvild Flugstad Östberg och Krista Pärmäkoski.

Kl. 16.35 Nordisk kombination, stafett 2 x 7,5 km (Referat: Mikael Oivo, Expert: Glenn Lindholm)

Kl. 17.25 Backhoppning, lagbacke HS 130 (Referat: Mikael Oivo)

Finland: Eetu Nousiainen, Jarkko Määttä, Andreas Alamommo, Antti Aalto

Referentens kommentar: Tio nationer deltar i tävlingen och som så många gånger tidigare under de senaste åren kämpar Finland om att komma in bland de åtta bästa och nå andra omgången.

Antti Aalto slog till med en tredje plats i fredagens kvaltävling och Eetu Nousiainen hoppar för tillfället på en hyfsad nivå. Andreas Alamommo och Jarkko Määttä får däremot höja sin nivå för att Finlands tävling inte ska ta slut efter den första omgången.

På basen av vinterns resultat så här långt har till och med fem nationer realistiska möjligheter att kämpa om segern: Polen, Tyskland, Japan, Österrike och Norge. I säsongens tidigare lagtävlingar har Polen och Tyskland kammat hem första platserna.