Hoppa till huvudinnehåll

"Massinvasion" av aggressiva isbjörnar orsakar kris på ögruppen Novaja Zemlja

En isbjörn på en arkivbild från ett zoo i Geisenkirchen, Tyskland i januari 2010.
En arkivbild på en isbjörn från ett zoo i Geisenkirchen, Tyskland i januari 2010. En isbjörn på en arkivbild från ett zoo i Geisenkirchen, Tyskland i januari 2010. Bild: EPA/BERND THISSEN isbjörn

I Rysslands arktiska ögrupp Novaja Zemlja utlystes på lördagen kristillstånd på grund av aggressiva isbjörnar. Tiotals isbjörnar besöker regelbundet huvudorten och människor är rädda för att gå ut.

Myndigheter i Novaja Zemlja har vädjat om hjälp för att tackla "massinvasionen av isbjörnar i bebodda områden". Omkring 3 000 människor bor i Novaja Zemlja.

- Jag har varit i Novaja Zemlja sedan 1983 och det har aldrig förekommit en sådan massinvasion av isbjörnar som nu, säger Zjigansja Musin, en ledande tjänsteman på huvudorten Belujsja Guba.

Sedan december har orten, med omkring 2 300 invånare, fått besök av 52 isbjörnar regelbundet och en del av dem har uppträtt aggressivt, berättar Alexander Minajev, en annan lokal tjänsteman.

"Föräldrar är rädda för att låta sina barn gå till skolan"

Enligt Minajev har isbjörnar gått till attack mot människor och tagit sig in i bostadshus och offentliga byggnader.

- Hela tiden finns 6-10 isbjörnar inne i Belusja Guba, säger han.

- Människor är rädda, de är rädda för att lämna sina hem. Föräldrar är rädda för att låta sina barn gå till skolan eller barnträdgården, säger Minajev.

På en lokal militär garnison har man speciellt stora problem med isbjörnarna, som sägs jaga folk och gå in i byggnader där.

Hundratals övergivna militära byggnader på öarna har rivits för att isbjörnar flyttar in i dem.

Globala uppvärmningen jagar björnarna upp på land

Isbjörnar är en hotad art i Ryssland och man får inte skjuta dem.

Nu har det bildats en arbetsgrupp av regionala och centrala myndigheter som ska besöka ögruppen för att utvärdera situationen och utreda vad som kan göras åt problemet.

Det är möjligt att man beslutar om begränsad skyddsjakt om inget annat hjälper.

Den globala uppvärmningen och smältande isar påverkar isbjörnarnas tillgång på föda. Det har lett till att de tillbringar allt mer tid på land i en allt hårdare konkurrens om maten.

Källa: AFP

Läs också