Hoppa till huvudinnehåll

Överlägsen stafettseger för de norska herrarna - Tyskland bäst bland damerna i Canmore

Johannes Bö skjuter.
Johannes Bö säkrade norsk stafettseger Johannes Bö skjuter. Bild: ullstein bild - Sven Simon/ All Over Press Johannes Bø,skidskytte

Norges herrar tog en väntad seger i stafett världscupen i skidskytte. Dessutom i överlägsen stil. Tyskland avgjorde stafetten på sista etappen i damernas tävling i ett kallt och blåsigt Canmore.

Innan start visade termometern -18 grader med en isande vind som fick arrangörerna att fundera på om det skulle gå att tävla överhuvudtaget. Men trots kylan beslöt man genomföra tävlingarna enligt planerna.

På herrsidan fanns det en stor förhandsfavorit, Norge. De höll införlivade också förväntningarna och tog kommandot i tävlingen i ett tidigt skede.

Lars Helge Birkeland, Vetle Christiansen, Erlend Bjöntegård och Johannes Bö, var totalt överlägsna och vann stafetten med över en minuts marginal till tvåan Frankrike. Ryssland kom i mål som trea före Tyskland som hade problem med skyttet.

Nämnvärt i herrstafetten var att bara 12 lag av 23 startande tog sig i mål. De övriga blev alla varvade av Norge under tävlingen, bland dem OS-guldmedaljörerna Sverige.

Dahlmeier avgjorde segern till Tyskland

På damsidan hörde också Norge till förhandsfavoriterna. Men efter en svag första etapp verkade Norges chanser till en pallplacering väldigt små. Men de norska damerna jobbade upp sig och på den sista etappen kunde Marte Olsbu Röiseland föra Norge i mål som tvåa, före Frankrike som var trea.

De tyska damerna var däremot svårslagna efter en jämn insats av alla fyra damer Vanessa Hinz, Franziska Hildebrand, Denise Herrmann och Laura Dahlmeier. På den sista etappen var Laura Dahlmeier egentligen aldrig hotad trots en straffrunda i sista skyttet. De tyska damerna tog därmed sin första stafettseger för säsongen.

Finland hade inga lag med i stafetterna.

Resultat, herrar stafett:

1. Norge 1:16:36.6 (0+7)
2. Frankrike +1:10.4(0+8)
3. Ryssland +1:48.4 (0+9)
4. Tyskland +2:48.6 (3+12)
5. Österrike +3:22.2 (3+11)

Resultat, damer stafett:

1. Tyskland 1:10:16.3 (1+12)
2. Norge +30.2 (2+7)
3. Frankrike +41.6 (0+12)
4. Italien +1:40.5 (1+8)
5. Schweiz +2:24.6 (2+10)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport