Hoppa till huvudinnehåll

"Politikerna gör inget fastän tiden rinner ut" - klimatprotesterna sprider sig bland skolungdomar i Europa

Klimatdemonstration i belgiska Leuven den 7 februari 2019
Klimatdemonstrationen i belgiska Leuven den 7 februari samlade över 10 000 deltagare. Klimatdemonstration i belgiska Leuven den 7 februari 2019 Bild: RIkhard Husu / Yle klimatpolitik,klimatförändring,växthuseffekt

Protesterna mot klimatförändringen sprider sig bland skolungdomar på olika håll i Bryssel. Förhoppningen är att demonstrationerna ska avspegla sig i debatten inför det stundande EU-valet.

Leuven

Oron över klimatförändringen har under de senaste veckorna fått tusentals studerande på olika håll i Belgien att skolstrejka.

Det som började som en protest för skolungdomar i Bryssel har nu spridit sig till andra delar av Belgien.

- Politikerna gör inget åt klimatuppvärmningen fastän det nästan är för sent, säger gymnasiestuderanden Flo Behets från Mechelen.

Flo Behets har kommit till närbelägna Leuven för att demonstrera mot klimatuppvärmningen.

Över 10 000 studerande resonerar i samma banor. Tillsammans fyller de Ladeuzeplein, det största torget i stan, till brädden.

Flo Behets (t.v.) demonstrerar i Leuven tillsammans med över 10 000 andra.
Flo Behets (t.v.) från Mechelen deltar i demonstrationen tillsammans med sina vänner. Flo Behets (t.v.) demonstrerar i Leuven tillsammans med över 10 000 andra. Bild: RIkhard Husu / Yle klimat
klimatdemonstrant i belgiska leuven 7.2.2019
Demonstrationen i Leuven lockade deltagare från olika håll i Belgien klimatdemonstrant i belgiska leuven 7.2.2019 Bild: Rikhard Husu / Yle klimat
Klimatdemonstration i leuven 7.2.2019
Demonstrationerna pågår för femte veckan i följd. Klimatdemonstration i leuven 7.2.2019 Bild: Rikhard Husu / Yle klimat

Alla kan göra något men politikerna kan göra mest

Intresset för klimatet ökar i takt med att allt fler engagerar sig. Tara Jacobus som kommit till Leuven från Brugge berättar att hon försöker uppmuntra sin familj och sina vänner att leva mer klimatvänligt.

Att äta vegetariskt och att undvika plastflaskor är små åtgärder som var och en kan ta för klimatet.

- Men politikerna måste också hjälpa oss på traven, annars går det inte, fortsätter Tara Jacobus som beklagar att hon inte själv är gammal nog att rösta.

Tara Jacobus demonstrerar i belgiska Leuven tillsammans med sina vänner.
Politikerna måste axla sitt ansvar säger Tara Jacobus (t.v.) Tara Jacobus demonstrerar i belgiska Leuven tillsammans med sina vänner. Bild: Rikhard Husu / Yle klimat
Torsdagens demonstration i Leuven samlade över 10 000 deltagare.
Demonstrationen i Leuven den 7 februari samlade över 10 000 deltagare. Torsdagens demonstration i Leuven samlade över 10 000 deltagare. Bild: Rikhard Husu / Yle klimat
Victor har kommit till demonstrationen från Antwerpen
Politikerna lyssnar men bryr de sig också? undrar Victor (t.v.) Victor har kommit till demonstrationen från Antwerpen Bild: Rikhard Husu / Yle klimat

Siktet inställt på valet i maj

Bland de som demonstrerar är det många som hoppas att protesterna ska ruska om politikerna inför det belgiska parlamentsvalet som ordnas samtidigt med EU-valet i slutet av maj.

En annan fråga är om politikerna verkligen kommer att lystra till demonstranternas budskap.

- Visst tror jag att politikerna lyssnar men jag undrar om de bryr sig, säger Victor från Antwerpen.

- Politikerna tänker ofta kortsiktigt för att vädja till väljarna. Men nu finns det risk för att man görs impopulär på långsikt genom att inte reagera.

Hoppa över Twitterpostning

Demonstrationer runtom i Belgien

Klimatdemonstrationerna i Belgien har pågått i fem veckor. Samtidigt som intresset verkat svalna i Bryssel så sprider sig klimatprotesterna till andra delar av Belgien.

Demonstrationer har också förekommit i andra europeiska länder. Samtidigt med demonstrationen i Leuven i torsdags ordnades en motsvarande aktion i nederländska Haag.

Tillsvidare har en majoritet av skolorna i Belgien uppvisat en tillåtande attityd till skolstrejkerna. Studerandena får delta men det förutsätts att de kompenserar för de timmar de missar i skolan.

Läs mera:

"Vi kämpar inte för de ungas framtid, vi kämpar för allas framtid" - klimataktivisten Greta Thunberg är på besök i Bryssel

Hopp är något man måste förtjäna, säger svenska klimataktivisten Greta Thunberg som är på besök i Bryssel. Enligt Thunberg kommer de klimatstrejkande unga runtom i Europa inte att lägga av innan saker och ting förändras.

Läs också

Klimat