Hoppa till huvudinnehåll

”Djurens planet visar att vi barn också bryr oss om hur klimatet förändras” – i den första finlandssvenska skoloperan samarbetar elever och proffs på scenen

Regissören för Djurens planet Martina Roos och regiassistenten Anna Nora instruerar barnen i Åshöjdens grundskola.
Här repeterar musikklasserna 3-6 i Åshöjdens grundskola en scen ur skoloperan Djurens planet. Regissören för Djurens planet Martina Roos och regiassistenten Anna Nora instruerar barnen i Åshöjdens grundskola. Bild: Nina Sederlöf Opera,åshöjden

I 17 års tid har Finlands nationalopera och nationalbalett producerat skoloperor tillsammans med lågstadieelever i hela landet. Nu är det dags för den första svenskspråkiga operaproduktionen Djurens planet. För första gången har också barnen fått vara med och påverka handlingen.

Eleverna från musikklasserna 3-6 i Åshöjdens grundskola är med i operan och har tillsammans med kompositören Cecilia Damström och Monica Vikström-Jokela, som står för librettot, arbetat fram handlingen, berättar Anna Schultz som är lektor i musik och musiklärare vid skolan.

- I våras deltog barnen i olika workshoppar och då fick de skriva och berätta vad som är viktigt för dem och vad deras värsta farhågor är. Då kom det fram att det här med sociala medier, att få likes, bli berömd och höras och synas är väldigt viktigt för dem.

Anna Schultz är lektor i musik och musiklärare vid Åshöjdens grundskola i Helsingfors.
Anna Schultz repeterar körpartierna som hon beskriver som rytmiska och härliga under musiktimmarna med barnen. Anna Schultz är lektor i musik och musiklärare vid Åshöjdens grundskola i Helsingfors. Bild: Nina Sederlöf Opera,djurens planet

Ett annat viktigt tema som barnen lyfter fram och som Vikström-Jokela vävt in i librettot är naturen och djurens rättigheter.

Sjätteklassaren Oscar Schultz tycker att operan signalerar ett viktigt budskap, framför allt till alla vuxna.

- Djurens planet visar att vi barn också bryr oss om hur klimatet förändras. Det är viktigt att prata om naturen eftersom det är vi som är framtiden. Det är vi som får fixa klimatet och djurens rättigheter. Det är vår sak att få igång jorden igen, säger han med pondus.

Saga, Ava och Oscar medverkar alla i skoloperan Djurens palnet.
Saga Kallio, Ava Schüller och Oscar Schultz medger att det känns lite pirrigt inför den stora premiären som äger rum i medlet av mars. Saga, Ava och Oscar medverkar alla i skoloperan Djurens palnet. Bild: Nina Sederlöf Opera,oscar schultz

FAKTA OM DJURENS PLANET

 • Skoloperan produceras av Finlands nationalopera och -balett med bidrag från bland annat Svenska kulturfonden
 • 43 elever i klasserna 3-6 från Helsingfors musikklasser i Åshöjden medverkar tillsammans med tre professionella operasångare och två musiker
   1. I rollerna alternerar Hedvig Paulig och Saara Kiiveri, Elli Vallinoja och Katariina Heikkilä samt Tiitus Ylipää och Riku Pelo
  • Nationaloperan har under 17 års tid producerat skoloperor tillsammans med lågstadieelever i hela landet
  • Djurens planet är den första svenskspråkiga specialkomponerade skoloperan i sitt slag
  • Premiär 15.3 i Almisalen i Helsingfors
  • Under våren kan övriga skolor ansöka om att bli antagna till operaprojektet
  • Från och med hösten sätter skolorna upp egna föreställningar av operan med stöd av en professionell regissör, kapellmästare och två musiker
  • Skoloperan Djurens planet är komponerad av Cecilia Damström
  • Libretto: Monica Vikström-Jokela
  • Regi: J. Martina Roos
  • Scenografi och kostymer: Anna Kontek

  Mobilen i fokus

  När jag besöker Åshöjdens grundskola repeterar ett fyrtiotal barn scenen fiskstimmet under ledning av regissören Martina Roos, regiassistenten Anna Nora samt två musiker som spelar elgitarr och piano.

  Barnen vandrar sjungande kring salen i olika formationer och lyssnar till instruktioner av regissören medan de stirrar på sina mobiltelefoner (eller sina mobilskal visar det sig senare).

  Jag tror till en början att de luntar sångorden från mobilen, men tji fick jag, texterna kan de redan! Mobiltelefonen spelar däremot en viktig roll i handlingen.

  Mobiltelefonen spelar en viktig roll i skoloperan Djurens planet.
  Mobiltelefonen spelar en viktig roll i skoloperan Djurens planet. Bild: Nina Sederlöf Opera,åshöjden

  Ava Schüller som går i sexan beskriver det så här:

  - Djurens planet handlar om Joy som försöker få kontakt med människor men alla tittar bara på sina telefoner. Då kommer hon på idén att göra en djurvideo med sin hund för att på det här sättet få kontakt med de andra. Men det är inte alltid det bästa för djuren att göra de här videorna som vi tycker att är så roliga, beskriver Schüller.

  Det att eleverna själva fått vara med och lägga grunden för handlingen i Djurens planet är viktigt, menar Martina Roos som regisserat ett flertal musikproduktioner med barn i olika åldrar.

  - Det motiverar när något känns eget, när berättelsen berör och när barnen vågar och märker att de kan. Ingen skrattar ut någons idéer. Det finns en upplevelse av respekt och uppskattning som är orsaken till att vi gör sådant här, resonerar Roos.

  Martina Roos är skådespelare, sångare, sångpedagog och regissör. I Djurens planet regisserar hon.
  Martina Roos är skådelspelare, sångare, sångpedagog och regissör. I Djurens planet fungerar hon som regissör. Martina Roos är skådespelare, sångare, sångpedagog och regissör. I Djurens planet regisserar hon. Bild: Nina Sederlöf Martina Roos,djurens planet

  Att få en trestämmig operaföreställning med sång, koreografi och struktur att fungera med nästan 50 personer på scenen är utmanande, intygar både Oscar Schultz och Ava Schüller.

  - Det svåraste är nog de många stämmorna. Sen måste man komma ihåg vad man ska göra när, vart man ska vända sig och var man ska gå, säger Ava.

  Oscar instämmer och tillägger att det kräver mycket koncentration att jobba med en opera.

  Regiassistenten Anna Nora instruerar eleverna i Åshöjdens grundskola.
  Regiassistenten Anna Nora, som här instruerar barnen, kommer också att besöka andra skolor som sätter upp Djurens planet i höst. Regiassistenten Anna Nora instruerar eleverna i Åshöjdens grundskola. Bild: Nina Sederlöf Opera,åshöjden

  Den första kontakten med opera

  Operan Djurens planet är både en föreställning och ett operaprojekt för skolor i hela landet. Barnen i Åshöjdens musikklasser är med om pilotprojektet som har premiär den 15.3 i Almisalen i Helsingfors.

  Från och med hösten kan valda skolor sätta upp egna föreställningar med stöd av Nationaloperans professionella team som består av en regissör, två musiker och tre professionella operasångare.

  Att fostra kommande generationer operaälskare ligger i Nationaloperans intresse. Det här är orsaken till att man satsar på skoloperor och låter lågstadieelever bekanta sig med operan som konstform, nu också på svenska, säger Tuula Jukola- Nuorteva, producent vid Finlands nationalopera och -balett.

  - För föräldrarna är det också fint att komma i kontakt med opera och klassisk musik via sitt eget barn. För många, både barn och vuxna, är skoloperan den första kontakten med genren.

  Musikläraren Anna Schultz hoppas också på att dylika upplevelser sänker tröskeln för opera som konstform.

  - Mina elever kommer definitivt inte att vara rädda för att gå på opera i framtiden och det är bra. Men barnen lär sig också mycket mer av dylika projekt. När man gör musik tillsammans behöver man samarbeta, vara lyhörd och lyssna till varandra. Det tror jag dagens barn mår bra av, säger Schultz.

  Kompositören Cecilia Damström instruerar en elev i Åshöjdens grundskola.
  Kompositören Cecilia Damström övar med Valter Nordgren som går i femman. Kompositören Cecilia Damström instruerar en elev i Åshöjdens grundskola. Bild: Nina Sederlöf Cecilia Damström,åshöjden