Hoppa till huvudinnehåll

"En skam för mänskligheten" - Turkiet ryter till om hur uigurer behandlas i Kina

Kinesiska soldater patrullerar gator i uirgurområdet Xingjiang
Kinesiska soldater övervakar gator i staden Urumqi i Xinjiang medan en uigurisk kvinna går förbi Kinesiska soldater patrullerar gator i uirgurområdet Xingjiang Bild: EPA Kina,uigurer

Turkiet kräver i skarpa ordalag att Kina stänger de interneringsläger där upp till en miljon muslimska uigurer enligt rapporter hålls fängslade. Den påtvingade indoktrineringen av uigurer som Kina håller på med är en skam för mänskligheten säger det turkiska utrikesministeriet.

- Det är inte längre en hemlighet att uigurer torteras och hjärntvättas politiskt i interneringslägren, säger Hami Aksoy, talesman för Turkiets utrikesministerium.

- Återinförandet av koncentrationsläger under 2000-talet är en enorm skam för mänskligheten.

Turkiets arga fördömande kommer efter att den kända uiguriska musikern och poeten Abdurehim Heyit dog i fängelse i Kina.

Han hade dömts till åtta års fångenskap för en av de sånger han uppträdde med.

Fängslas anklagade för påhittade brott

Enligt människorättsorganisationer fängslas personer från muslimska minoriteter som uigurer och kazaker godtyckligt i Kina.

De sätts i fängelse eller i indoktrineringsläger på obestämd tid, anklagade för påhittade brott, till exempel för att de har talat ett minoritetsspråk.

En uigurisk flicka går förbi kinesiska soldater
En uigurisk flicka går förbi en kinesisk soldat i Urumqi i Xinjiang En uigurisk flicka går förbi kinesiska soldater Bild: EPA Kina,uigurer

Enligt Human Rights Watch, som har granskat uigurernas situation i Kina, kan uigurer hamna i lägren bara för att ha använt meddelandetjänsten Whatsapp, vpn-uppkoppling eller för att ha en bror i Turkiet.

Kina anser att uigurerna är extremister

De flesta uigurer i Kina bor i landskapet Xinjiang i västra Kina där uigurerna är den största folkgruppen.

Kring tio miljoner uigurer bor i Xinjiang.

Uigurer säljer bröd på en marknad i Xingjiang, Kina
Uigurer på en marknad i Urumqi i Xinjiang Uigurer säljer bröd på en marknad i Xingjiang, Kina Bild: EPA Kina,uigurer

De har redan länge anklagat kinesiska myndigheter för kulturell, religiös och ekonomisk diskriminering.

Kina anser att uigurerna är extremister med åsikter som inte passar den kinesiska staten.

Och uigurernas situation förvärrades efter ett blodigt upplopp år 2009.

Närmare 200 människor dog i upploppen, som hade sin grund i missnöje med att uigurernas rättigheter minskade till förmån för inflyttade hankineser.

Efter det tog Kina till ännu hårdare tag mot uigurerna.

Uigurer på en marknad i Xingjiang, Kina
Uigurer på en marknad i Xingjiang, Kina Bild: EPA Kina,uigurer

I fjol visade en rapport från en människorättskommitté inom FN att en miljon uigurer har placerats i olika läger i Xinjiang där de tvingas avsäga sig islam.

Och enligt Human Rights Watch är Xinjiang i praktiken en polisstat där myndigheterna konstant utför kontroller vid vägspärrar och hemma hos folk.

Kinesiska soldater undersöker en uigurisk mans bil
Soldater undersöker en bil vid en vägspärr Kinesiska soldater undersöker en uigurisk mans bil Bild: EPA Kina,uigurer

Kina förnekade till en början att det fanns några fångläger, men efter ökande påtryckning från omvärlden medgav landet att lägren finns.

Men enligt Kina är det frågan om frivilliga utbildningscenter som bidrar med jobbträning och hjälper människor att hålla sig borta från extremism och terrorism.

Många flyr till Turkiet

Uigurerna är ett turkfolk som talar ett språk som är nära besläktat med turkiska.

Och många uigurer har också flytt från Kina till Turkiet eftersom också kulturen där har likheter med uigurernas i Xinjiang.

Kinesiska soldater patrullerar gator i uirgurområdet Xingjiang
Kinesiska soldater är alltid närvarande i uigurområdena i Xinjiang Kinesiska soldater patrullerar gator i uirgurområdet Xingjiang Bild: EPA Kina,uigurer

Turkiet uppmanar nu det internationella samfundet och FN:s generalsekreterare António Guterres att vidta åtgärder för att få slut på förföljelsen av uigurer.

Kina kräver å sin sida att Turkiet återtar sina "falska anklagelser".

I ett uttalande säger Kina att man hoppas att Turkiet har förståelse för de ansträngningar som Kina gör för att på laglig väg kämpa mot terrorism och extremism.

Källor: BBC, AP, Al-Jazeera, AFP

Läs också