Hoppa till huvudinnehåll

Högeroppositionen ordnade massprotest i Madrid - ogillar att Spaniens socialistregering vill samtala med katalaner

Tiotusentals människor har protesterat i Madrid mot regeringens politik i fråga om Katalonien.

Protesterna var riktade mot den socialistiska regeringens beslut att bjuda in katalanska separatister till samtal. Spaniens premiärminister - socialisten Pedro Sánchez - vill diskutera med katalanska representanter för att lätta på den politiska spänningen i Katalonien.

Demonstranter fyllde i dag den centrala platsen Plaza de Colon och gatorna i närheten. Många ropade "Länge leve Spanien". Polisen bedömde att antalet demonstranter uppgick till 45 000.

Oppositionens högerpartier stod bakom arrangemangen

Demonstrationen ordnades av oppositionens högerpartier som anser att regeringen har kapitulerat och att den sviker folket.

Också högerextrema grupper - inklusive partiet Vox - deltog i dagens demonstrationer under sloganer som "För ett enat Spanien". Val nu!"

Demonstration i Madrid 10.2.2019
Demonstration i Madrid 10.2.2019 Bild: AFP / Lehtikuva Spanien,Madrid,demonstration,Katalonien,Extremhögern,högerextremism,Plaza de Colón,Vox

Oppositionspartierna kräver att val utlyses i förtid. Val ska enligt planerna hållas 2020.

Det konservativa partiet Partido Popular (PP) och center-högerpartiet Ciudadanos anser att premiärminister Pedro Sánchez planer på att utse en medlare som ska diskutera med separatisterna kan betraktas som landsförräderi.

De katalanska separatisterna vill ha en ny självständighetsomröstning.

I likhet med högern stöder ändå inte heller de styrande socialisterna katalansk självständighet.

Regeringen behöver småpartier

Premiärminister Sánchez leder en minoritetsregering som är beroende av andra småpartier - inklusive katalanska nationalister.

På onsdagen står Sánchez regering inför en avgörande omröstning, då parlamentet röstar om budgeten för 2019. Om budgeten inte godkänns kan det leda till förtida val.

Det katalanska partierna har meddelat att deras stöd för budgeten hänger ihop med de samtal som ska föras med Sánchez, och att frågan om självständighet måste ingå i de samtalen.

Högern har starkt stöd - tog i december makten i Andalusien

Enkäter har visat att PP, Ciudadanos och Vox tillsammans skulle få en majoritet av rösterna om ett val skulle ordnas i dag.

I december segrade just dessa tre partier i Andalusien i södra Spanien. Där röstades socialisterna ut - i ett område där de hade haft makten i 36 år.

Spänt mellan Madrid och Barcelona

Katalanska nationalister återfick sitt styre i Barcelona i maj efter att regionen hade styrts direkt från Madrid i sju månader.

Sánchez utsågs i juni till premiärminister och prioriterade genast förhandlingar med självständighetsförespråkarna.

Relationen mellan centralstyret i Madrid och Katalonien är ändå fortsättningsvis spänd.

Många katalaner ogillade skarpt de kraftåtgärder som centralregeringen riktade mot Katalonien då ledarna för självständighetsrörelsen anklagades för uppvigling.

En del av de katalanska ledarna ställs inkommande tisdag inför domstol och riskerar att dömas till 25 år i fängelse.

Katalonien i siffror

  • 16 procent av invånarna i Spanien bor i Katalonien
  • Katalonien står för 25,6 procent av Spaniens export
  • Katalonien står för 19 procent av Spaniens bruttonationalprodukt
  • 20,7 procent av de utländska investeringarna finns i Katalonien

Källa: BBC / Ekonomiministeriet, Eurostat, Spaniens Centralbank


Demonstration i Madrid 10.2.2019
Demonstration i Madrid 10.2.2019 Bild: AFP / Lehtikuva Spanien,Madrid,demonstration,Katalonien,Extremhögern,högerextremism,Vox,Plaza de Colón

Källor: RTVE, BBC, Reuters