Hoppa till huvudinnehåll

Vilken kandidat syns mest i dina flöden? Hjälp Svenska Yle granska de dolda valkampanjerna på nätet

Riktad reklam
Riktad reklam Bild: Yle/Miro Johansson Grafik,riktad reklam

Politiska kampanjer har flyttat ut på nätet och sociala medier under de senaste åren. Samtidigt blir budskapen mindre transparenta då de visas för bara en utvald del av publiken. Hjälp oss granska valet på webben genom att skicka in bilder på valreklamen!

Kampanjerna inför årets riksdagsval kommer kanske mer än någonsin att föras på webben och sociala medier, och vi startar nu ett projekt för att undersöka dem.

På webben kan politiska kampanjer nå väldigt specifika grupper, till exempel "Personer i Lojo som gillar hundar", "25-40-åriga bilintresserade bosatta i Finland" eller "folk vars vänner gillar parti X".

Utgångspunkten är samtidigt mindre transparent än i traditionell medier då valannonser och andra kampanjinlägg visas för enbart en utvald del av väljarna.

Öppna kampanjen

Yles journalister behöver din hjälp för att kunna undersöka valkampanjerna på webben och sociala medier och startar därför projektet Öppna kampanjen. Hjälp oss genom att ladda upp bilder på de valkampanjer som du stöter på.

Vi är intresserade av valannonser och annat innehåll på internet med syfte att påverka riksdagsvalet 2019. Det kan till exempel handla om politiska kampanjer på sociala medier som Facebook, Instagram, Twitter och Youtube, i meddelandetjänster som Whatsapp och Facebook Messenger, i Googles tjänster eller reklamer som visas på andra sidor på webben.

Avsändaren kan vara vem som helst så länge det handlar om valet. Det behöver alltså inte vara inlägg eller annonser direkt från kandidater eller partier, utan också innehåll från andra personer och organisationer är intressanta så länge syftet är att påverka riksdagsvalet.

Bidra till Öppna kampanjen genom att skicka in bilder och information med formuläret här nedan eller på WhatsApp-numret 044-4214584. Med formuläret kan du kan vara helt anonym, Yle publicerar inte dina personuppgifter utan medgivande.

Vi hoppas att bilderna visar det huvudsakliga innehållet (text/bild), avsändaren och var det har publicerats om det gäller inlägg i slutna grupper. Om det är annons med information om "varför visas det här för mig", bifoga gärna också en bild på beskrivningen.

Så tar du en skärmdump

Android (kan variera beroende på version och tillverkare): Tryck knapparna strömbrytare och “volym ner” samtidigt eller håll nere strömbrytarknappen ett par sekunder och välj ta skärmdump i menyn.
Iphone: Tryck ner strömbrytaren och hemknappen samtidigt.
Windows: Använd skärmklippsverktyget (Snipping tool) eller tryck ner tangenterna Windows + skift + S (Windows 10) för att ta en skärmdump och spara sedan filen i valfri mapp. Du kan också använda Alt + PrintScreen för att ta en skärmdump av det aktiva fönstret till klippbordet. Klistra i så fall in den i t.ex. Paint-programmet och spara filen i valfri mapp.
Mac-dator: Tryck ner tangenterna kommando - skift- 3 samtidigt. Bildfilen sparas på ditt arbetsbord.

Formuläret har stängts.

Val