Hoppa till huvudinnehåll

Andreas Romar mycket besviken på VM-insatserna – framtiden är oviss: "Krångligt att fortsätta som idrottare om man inte får resultat"

Alpintåkaren Andreas Romar bromsar med skidorna efter målgång.
Andreas Romar är besviken på sina VM-insatser. Alpintåkaren Andreas Romar bromsar med skidorna efter målgång. Bild: All Over Press. Andreas Romar,alpint,alpin kombination,störtlopp,slalom

Tjugondeplatsen i dagens tävling i superkombination vid VM i alpint i Åre, Sverige, var ett fall framåt för fartspecialisten Andreas Romar. Trots att Romar gjorde en av säsongens bästa tävlingar var finländaren allt annat än nöjd efteråt. Och: med dåliga resultat blir det svårt att fortsätta tävla, konstaterar han.

Andreas Romar avrundade sin alpina VM-vecka i Åre genom att knipa en tjugonde plats i superkombinationen.

Trots att Romar gjorde en av säsongens bästa tävlingar idag var det en mycket besviken man som ställde upp för intervju efteråt. Vad han tycker om sina VM-insatser är entydigt:

– En besvikelse, så klart. Störtloppet var helt… jag vet inte vad jag ska säga ens. Vi har försökt analysera. Ingen kan säga vad som gick fel. Det var också några andra åkare som hade samma problem och bara var helt sjukt långsamma med helt bra åkning. Men idag som tur fick man åkningen lite ditåt i störtloppet så man nu visade åt sig själv att farten finns där. Det var nu kanske viktigast idag, säger Romar till Yle.

– Kombin var nu som den var och super-G var ju ett fiasko igen. Ei mennyt ihan nappiin, konstaterar Romar.

Fartspecialisterna missgynnades

Romar menar att förhållandena inte gynnade de åkare som specialiserat sig på fartgrenar.

– Inte var det ju de lättaste förhållandena. Om man tittar på resultatlistan så var ingen av topp-sex-åkarna fartåkare. Klart att två nerflyttade starter och sen en väldigt, väldigt krånglig slalombana med lite dåligt underlag så var kanske inte till fartåkarnas fördel idag, men så är det ibland, analyserar Romar.

Andreas Romar i Sydkorea.
Andreas Romar är en rutinerad VM- och OS-idrottare, men framtiden är oviss. Andreas Romar i Sydkorea. Bild: EPA / All Over Press Andreas Romar

Och fortsätter:

– Det fina i kombination är att det kan gå hursomhelst. Idag hade slalomåkarna fördel och de som stod på pallen idag drog nytta av det. Tight var det ju. Med en tre tiondelar bättre tid skulle man ha varit topp-15, nästan topp-10. Små marginaler.

Framtiden är höljd i dunkel

För Romar återstår ännu ett par tävlingar. I dessa gäller det att göra resultat, för framtiden är oviss för fartspecialisten från Korsholm.

– Vi har ännu två tävlingar kvar i år och sen efter det så ser vi. Det gäller att göra resultat i de två sista tävlingarna, annars är det nog krångligt att fortsätta som idrottare om man inte har resultat, anser Romar.