Hoppa till huvudinnehåll

Brandlarmet gick i skolan, men brandstation tvärs över gatan fick inget larm: "Genant när folk frågade varför våra bilar stod snyggt uppradade i garaget"

En brandstation med en av garageportarna öppna med en brandbil parkerad i hallen.
Brandbilarna stod kvar på stationen trots att det kom ett brandalarm från andra sidan gatan. En brandstation med en av garageportarna öppna med en brandbil parkerad i hallen. Bild: Yle / Petter Blomqvist brandbilar,brandkårer,frivilliga brandkårer,Grankulla

Grankulla FBK fick inget larm trots att skolan är mindre än 200 meter från brandstationen. Kårchefen tycker man inte utnyttjar de resurser som finns.

Grankulla FBK:s kårchef Jens Tegengren har länge varit missnöjd över hur de frivilliga brandkårernas resurser utnyttjas i Esbo och Grankulla.

En situation den 30 januari fick honom att åter reagera.

Strax efter lunchtid tog nödcentralen emot ett larm om en medelstor brand i Mäntymäen koulu i Grankulla.

Det pumpas in pengar för fina brandbilar och utrustning, och så används de inte

Elever och lärare evakuerades från byggnaden och inom kort fanns räddningspersonal på plats för att undersöka situationen.

Men Grankulla FBK, vars station ligger tvärs över gatan från skolan fick inte något larm.

- Jag hörde om det hela på Whatsapp av en kompis, som frågade varför det är mörkt på brandstationen och alla bilar är parkerade, säger Tegengren.

Jens Tegengren står framför en brandbil och tittar rakt in i kameran med en allvarlig min.
Jens Tegengren är kårchef vid Grankulla FBK och sitter även i Västra Nylands Räddningsverks direktion. Jens Tegengren står framför en brandbil och tittar rakt in i kameran med en allvarlig min. Bild: Yle / Petter Blomqvist brandkårer,frivilliga brandkårer,brand- och räddningsarbete,jens tegengren

Han åkte själv till skolan för att se vad läget var. På plats fick han flera frågor från allmänheten om varför deras brandbilar inte var bland de som ryckt ut.

- Det var en mycket genant situation. Många tror redan nu att frivilliga brandkårer bara är någon form av föreningsverksamhet, trots att vi är en viktig del av beredskapen, säger Tegengren.

"Resurser utnyttjas inte"

Det här är inte första gången Tegengren har förundrat sig över varför frivilliga brandkårer inte utnyttjats. Han minns bland annat ett fall i slutet av år 2017.

- Då kom ett flertal larm mitt under natten och vi deltog i ett av arbetena. När vi sedan kom till stationen märkte vi att det kommit in flera larm och vi anmälde att vi var på plats och redo att rycka ut. Men den resursen användes inte.

Tegengren menar att man vid nödcentralen i stället kallade in enheter mycket längre ifrån då enheter från frivilliga brandkårer skulle kunna nått fram snabbare.

- Det pumpas in pengar för fina brandbilar och utrustning, och så används de inte.

Han lämnade i det skedet in en begäran om ett skriftligt utlåtande till räddningsverket i egenskap av direktionsmedlem i Västra Nylands räddningsverk.

Han fick inget skriftligt svar förrän efter att Yle Huvudstadsregionen varit i kontakt med både Tegengren och räddningsverket. Det var mer än ett år efter att begäran lämnats in.

Efter händelserna vid Mäntymäen koulu beslöt Tegengren att lämna in en förvaltningsklagan till regionförvaltningsverket.

Inget behov för utryckning enligt räddningsverket

Brandchef Kim Lassila vid Västra Nylands räddningsverk menar att allt har gått korrekt till i fallet med larmet från Mäntymäen koulu.

- De flesta avtalsbrandkårer har ett kontrakt om att de ska kunna rycka ut inom 8 minuter från det att larmet går. I det här fallet var våra enheter på plats inom 6 minuter, säger Lassila.

Mäntymäen koulus byggnad med byggmaterial och i förgrunden.
Mäntymäen koulu ligger på andra sidan vägen från Grankulla FBK. Mäntymäen koulus byggnad med byggmaterial och i förgrunden. Bild: Yle / Petter Blomqvist Grankulla,skolor,renovering,Tallbacka skola

Han förklarar att det är nödcentralen som bestämmer vilka enheter som tillkallas, och då utgår man från de enheter som snabbast kan ta sig till platsen, oavsett avstånd.

I det här fallet var våra enheter på plats inom 6 minuter

- Om en ordinarie brandkårsenhet är först på plats så är det brandmästaren som bestämmer om det finns ett behov av att kalla in en avtalsbrandkår. Men om det är en avtalsbrandkår som är först på plats kallas det alltid in ordinarie enheter.

Vid Mäntymäen koulu var orsaken till larmet rökutveckling efter ett svetsningsarbete i samband med renovering, och därför fanns det enligt Kim Lassila i det skedet inget behov av att kalla in Grankulla FBK.

Räddningsverket klarar sig inte utan avtalsbrandkårer

Räddningsdirektör Veli-Pekka Ihamäki säger att orsaken till det sena svaret på Tegengrens förvaltningsklagan är ett misstag.

- Vi hade planerat att ge Jens en muntlig redogörelse på nästa direktionsmöte, men då var han inte närvarande. Tanken var att efter det skicka den skriftliga versionen, men det blev ogjort. Den har nu skickats, säger Ihamäki.

Han anser inte att regionens avtalsbrandkårer utnyttjas för lite. Ihamäki påpekar att frivilliga brandkårer är en oerhört viktig del av styrkan.

- Utan avtalsbrandkårer skulle det inte finnas möjlighet för oss att erbjuda tillräcklig service. Men de frivilliga skulle heller inte klara sig utan de ordinarie. Det är ett viktigt samspel, säger räddningschef Veli-Pekka Ihamäki.