Hoppa till huvudinnehåll

"Han har en hyfsad chans att vara målvaktstvåa i Slovakien" – oenighet kring Vehviläinens vara eller inte vara i VM

Veini Vehviläinen vaktar målet i EHT-turneringen i Stockholm 2019.
Veini Vehviläinen vaktade målet i två matcher EHT-turneringen i Stockholm. Veini Vehviläinen vaktar målet i EHT-turneringen i Stockholm 2019. Bild: /All Over Press Veini Vehviläinen,Finlands herrlandslag i ishockey,ishockey

Målvakten Veini Vehviläinen är enligt Antti Koivukangas den enda VM-resenären från veckoslutets EHT-turnering i ishockey. I Chriso Vuojärvis ögon ser den unge Kärpät-keepern ut att få överraskande mycket ansvar i Košice och Bratislava i maj.

Både Antti Koivukangas och Chriso Vuojärvi var i referathetluften under veckoslutet och arbetsuppgifterna präglar också diskussionsupplägget i veckans avsnitt.

Koivukangas refererade EHT-ishockey under helgen och trots att Finland blev sist i turneringen fanns det ett utropstecken mellan stolparna.

– Det var egentligen ingen lätt turnering med tanke på den stora spelaromsättningen men utgående från insatserna är nog Veini Vehviläinen den enda potentiella VM-resenären från helgens lejonflock, säger Antti Koivukangas.

Vehviläinen toppar målvaktsstatistiken i den inhemska ligan och lär spela långt in på våren med sitt Kärpät. För Koivukangas känns det givet att Vehviläinen åker med som tredjekeeper till Slovakien.

Att det blir en VM-resa men även spel och ansvar i själva turneringen börjar te sig mer och mer sannolikt i Chriso Vuojärvis ögon.

– Jag tycker väl egentligen att Vehviläinen har en hyfsad chans att vara målvaktstvåa. Det finns inte alltför många målvakter på väg in från NHL, påminner Vuojärvi, som också hade kollat läget kring hela truppen.

Finlands mål vid VM i vår skall vaktas främst av ?

Ge Vehviläinen chansen som tvåa bakom en soklar etta från NHL
44.8% (65 röster)
Ett par NHL-målvakter, Vehviläinen med som trea!
30.3% (44 röster)
Rask, Koskinen, Saros, Korpisalo, Rinne, Niemi - lita på nordamerikaner och bara nordamerikaner
19.3% (28 röster)
Veini, Vidi, Vici - ge honom chansen som etta!
5.5% (8 röster)
Antal avgivna röster: 145

Vuojärvi är noga med att påpeka att han hoppas att så många finländare som möjligt bör få chansen att spela NHL-slutspel, men väger även in stundande kontraktsförhandlingar i ekvationen när han siar om Lejontruppen i maj.

– Vi har Mikko Rantanen och Colorado under slutspelsstrecket men han har utgående kontrakt. Det samma gäller för Sebastian Aho.

Mikko Koskinen räddar ett skott.
Edmonton-målvakten Mikko Koskinen har VM-erfarenhet. Mikko Koskinen räddar ett skott. Bild: Icon Sportswire Mikko Koskinen

– Mikko Koskinen från Edmonton är den enda riktigt VM-aktuella målvakten just nu, han har varit bra i flera VM tidigare.

Vuojärvis konklusion är att det kan hända att det blir tunt med NHL-förstärkningar i VM i Slovakien, vilket till exempel skulle stärka Vehviläinens aktier rejält.

FIS gästar Pattaya 2020

I den första halvleken av Yle Sportens podd diskuterar Vuojärvi och Koivukangas medaljförväntningar vid VM i Seefeld utgående från resultaten i Lahtisspelen och tar också ställning i debatten kring Fis stundande kongress i Pattaya 2020.

– Det krävs inte hemskt många kloka huvuden som behöver slås ihop för att etablera att det nuvarande förfarandet är ohållbart, säger Koivukangas.

Vuojärvi är inne på samma linje.

– Var det faktiskt ingen inom förbundet som tänkte tanken att det kanske inte är den bästa av idéer och att rubrikerna kommer att bli svarta, frågar han sig.

Referat, loppisar och initierad feedback

I den tredje halvleken diskuterar Koivukangs och Vuojärvi bisarra referatplatser man arbetat på genom tiderna och diskussionen böljar mellan ödsliga stadion i Aten, läktartak i Polen, lastbilar i Tjeckien och en ishall i Uleåborg.

Efter 45 avsnitt kom också poddens asymmetriska upplägg äntligen upp till diskussion, detta efter feedback från handbollsprofilen och landslagsmannen Theo Westerlund.

– Med glimten i ögat förväntar jag mig en ändring alternativt en god motivering, lyder Westerlunds konklusion i hans skriftliga påpekande till podd-redaktionen.

Theo Westerlund skjuer i handbollslandslagets VM-kvalmatch mot Ryssland.
Theo Westerlund kom med viktig lyssnarfeedback. Theo Westerlund skjuer i handbollslandslagets VM-kvalmatch mot Ryssland. Bild: Handbollsförbundet handboll,Finlands herrlandslag i handboll,theo westerlund

Vad handlar det om?

Yle Sportens podd: Koivukangas & Vuojärvi föddes i januari 2018 i Pyeongchang och produceras av redaktionen. Det är främst Antti Koivukangas och Christian Vuojärvi som håller i snacket.

Vissa veckor medverkar dessutom en gäst – antingen från redaktionens egna led eller från andra håll från idrottsvärlden.

Du kan skicka feedback, frågor och eventuella förslag på diskussionsämnen till antingen Antti Koivukangas eller Chriso Vuojärvi.

Poddens utgivningsdag är måndag och den finns tillgänglig på Yle Arenan, iTunes och också på Spotify.

Tidigare avsnitt (1–62)