Hoppa till huvudinnehåll

Iran firade islamiska revolutionens 40-årsdag med massprotester mot "hunden" Trump och USA

Flera hundratusen iranier tågade genom huvudstaden Teheran till Frihetstorget i stadskärnan
Flera hundratusen iranier tågade genom huvudstaden Teheran till Frihetstorget i stadskärnan Flera hundratusen iranier tågade genom huvudstaden Teheran till Frihetstorget i stadskärnan Bild: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH Iran,Teheran

Iran firade på måndagen den islamiska revolutionens fyrtioårsdag.

Dagens stora officiella marsch genom huvudstaden Teheran var kulmen på tio dagar av festligheter som började den 1 januari, då det hade gått exakt 40 år sedan ayatolla Ruhollah Khomeini återvände från landsflykt för att leda revolutionen mot shahen av Iran.

Hundratusentals iranier deltog i demonstrationståget i Teheran trots det kalla vädret.

Demonstranterna skanderade gamla, kända slagord som Död åt Israel! och Död åt USA! men också nya slagord såsom Trump är en idiot!.

om de angriper oss så kommer vi att jämna Tel Aviv och Haifa med marken― Yadollah Javani, iranska revolutionsgardet

En del bar på banderoller där det stod "Revolutionen har fyllt fyrtio år, till USA:s stora förtret. Andra bar på bilder av hundar med Trumps eller den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahus ansikten.

40-års festligheterna har firats ovanligt stort trots de ekonomiska problem som Iran kämpar med, bland annat eftersom man har kopplat jubileet till profeten Muhammed som enligt koranen var 40 år gammal då han började få uppenbarelser av Gud.

Även kvinnliga studenter klädda i chadori deltog i festligheterna i Teheran
Även kvinnliga studenter klädda i chadori deltog i festligheterna i Teheran Även kvinnliga studenter klädda i chadori deltog i festligheterna i Teheran Bild: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH Iran,Iranska revolutionen

11 februari firas som segerdagen

Ayatolla Khomeini återvände alltså från landsflykt den 1 februari år 1979 för att störta shahen Mohammed Reza Pahlavi som då var USA:s närmaste allierade i Mellanöstern.

Tio dagar senare förklarade sig armén neutral vilket ledde till att shahens styre kollapsade, han själv flydde utomlands och segern över det gamla styret var fullbordad.

Trots att Iran är ett shiamuslimskt land så inspirerades även sunnimuslimska rörelser världen över av revolutionen. Politisk islam vann terräng bland rörelser som palestinska Hamas, vilket märks ännu i dessa dagar.

President Hassan Rouhani höll idag ett tal på Frihetstorget i centrum av Teheran där han mindes allt detta inför hundratusentals åhörare.

Irans president Hassan Rouhani försäkrade att Iran inte kommer att låta sig besegras av USA
Irans president Hassan Rouhani försäkrade att Iran inte kommer att låta sig besegras av USA Irans president Hassan Rouhani försäkrade att Iran inte kommer att låta sig besegras av USA Bild: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH Iran,Hassan Rohani

Han tog också upp USA:s fortsatt fientliga inställning och de nya sanktioner som president Donald Trump införde i fjol efter att han drog ut USA ur det internationella kärnavtalet med Iran.

USA kommer inte att lyckas i sina försök att isolera Iran försäkrade Rouhani i en konservativ, fientlig ton som har ersatt de mer moderata tongångar som ännu gällde då Barack Obama var president och man lyckades uppnå kärnenergiavtalet med Iran.

- Vi kommer inte att låta USA segra. Det iranska folket har och kommer att ha vissa ekonomiska svårigheter, men vi kommer att klara av problemen genom att hjälpa varandra, sade Rouhani.

Han försvarade också Irans aktiva roll i kriget i Syrien och samarbetet med allierade i länder Libanon och Jemen.

- Världen såg hur Iran beslöt att hjälpa folken i Syrien, Irak, Libanon,
Palestina och Jemen och hur de vann stora segrar medan fienden erkände sin förlust, sade Rouhani i en uppenbar pik mot ärkefienderna USA och Saudiarabien.

Medlemmar av det iranska revolutionsgardet svor sin trohet till den islamiska revolutionen
Medlemmar av det iranska revolutionsgardet svor sin trohet till den islamiska revolutionen Medlemmar av det iranska revolutionsgardet svor sin trohet till den islamiska revolutionen Bild: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH Iran,Iranska revolutionsgardet

"Tel Aviv och Haifa jämnas med marken"

Tonen var ännu skarpare då en av de högsta kommendörerna för det iranska revolutionsgardet tog till orda.

Han varnade i sitt tal på Frihetstorget USA för att inleda ett krig mot Iran och sade att det skulle leda till attacker mot israeliska städer.

- USA har inte mod att skjuta en enda kula mot oss trots sitt försvar och militära tillgångar. Men om de angriper oss så kommer vi att jämna Tel Aviv och Haifa med marken, hotade Yadollah Javani som är biträdande chef för revolutionsgardets politiska byrå.

Hans hot är ingalunda taget från luften eftersom Iran enligt Israel har utvecklat sina egna missilsystem, byggt missilbaser i Syrien och hjälpt den libanesiska Hizbollah-milisen att ytterligare utveckla sina missilarsenaler.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes