Hoppa till huvudinnehåll

Många ryssar äter finsk morgongröt - nu vågar livsmedelstillverkarna i Finland åter satsa på Ryssland

Också typisk sibirisk mat med finsk text säljer bra i Sankt Petersburg.
Också typisk sibirisk mat med finsk text säljer bra i Sankt Petersburg. Bild: Kerstin Kronvall/Yle Ryssland,mat,Pelmeni

Vissa matbutiker i Sankt Petersburg har särskilda hyllor med finländska livsmedel. Dessutom säljs en hel del produkter under varunamn som ska likna finska.

Det här talar sitt tydliga språk om hur populär finländsk mat är i nordvästra Ryssland. Visst säljer finska varumärken också på annat håll, men i närheten av gränsen till Finland går affärerna bäst.

Jaana Rekolainen, som är VD för den finsk-ryska handelskammaren, har noterat att livsmedelsföretagen åter har aktiverat sig i Ryssland.

Jaana Rekolainen sitter i soffan.
Jaana Rekolainen sitter i soffan. Bild: Kerstin Kronvall /Yle Ryssland,Jaana Rekolainen

Ett exempel på det är sju finländska livsmedelsföretags gemensamma satsning under Rysslands största livsmedelsmässa, Prodexpo i Moskva, i mitten av februari.

Efter att Ryssland i slutet av 2014 införde sanktioner som begränsade livsmedelsimporten till landet har också många finska företag legat lågt.

- Företagen har inte satsat på export till andra områden än nordvästra Ryssland under de senaste fyra åren, men nu ökar de sin marknadsföring, säger Rekolainen.

Livsmedelsproduktionen i Ryssland fick en kick av sanktionerna

Livsmedelsexporten från Finland till Ryssland före år 2014 låg på cirka 400 miljoner euro per år. Nu rör den sig kring 100 miljoner.

Men det är inte hela sanningen, påpekar Mikko Söderlund som är VD för företaget OOO Raseborg.

- Finländska företag har startat produktion i Ryssland och den försäljningen var i fjol värd över 300 miljoner euro.

En man, Mikko Söderlund, i kostym och brun rock står framför en grönsakshylla.
Man får inte importera färsk fisk till Ryssland, men inlagd sill går bra, säger Mikko Söderlund. En man, Mikko Söderlund, i kostym och brun rock står framför en grönsakshylla. Bild: Kerstin Kronvall/Yle mat,Ryssland

Söderlunds eget företag importerar livsmedel från Finland till Ryssland. Till de populäraste varugrupperna hör grönsakskonserver, sötsaker och konditoriprodukter. Allra mest efterfrågan finns det på spannmålsprodukter.

- Vanliga grötgryn säljer mycket bra, säger Söderlund.

Utbudet är nu nästan lika brett som före år 2014

OOO Prisma har flera stora varuhus i Sankt Petersburg och VD Jarmo Paavilainen är i dag rätt nöjd med utbudet av finländska produkter.

Efter att Ryssland införde motsanktioner mot de västerländska sanktionerna försvann många populära varumärken från hyllorna. Nu har utbudet åter breddats.

Myllyn Paras havregryn i Ryssland.
Myllyn Paras havregryn i Ryssland. Bild: Kerstin Kronvall /Yle finländska köket,Ryssland

Det beror såväl på att inhemska, ryska företag har satsat på ny produktion som på att utländska företag har flyttat produktionen till Ryssland.

- Situationen är mycket bra nu och vi är tillbaka på ungefär samma nivå som före 2014, säger Paavilainen.

Export från Finland är fortfarande möjlig

Bara cirka fem procent av allt som Finland brukade exportera till Ryssland berörs av sanktionerna.

Livsmedelsbranschen drabbades hårdast då Ryssland förbjöd import av färsk frukt, grönsaker, kött, fisk och mjölkprodukter.

Man får till exempel inte importera färsk gurka, men inlagd gurka är utan begränsningar

Många har den felaktiga uppfattningen att all livsmedelsimport förbjöds, men så är det inte. Fortfarande finns det hundratals produkter som kan exporteras utan begränsningar.

- Man får till exempel inte importera färsk gurka, men inlagd gurka är utan begränsningar, säger Mikko Söderlund.

Frukter på en rysk matavdelning.
Ryssland har bland annat förbjudit import av färsk frukt. Frukter på en rysk matavdelning. Bild: Kerstin Kronvall/Yle mat,frukter,Ryssland

Varje livsmedel har en tullbeteckning och det är den som avgör vad man får exportera till Ryssland. Den finsk-ryska handelskammaren kan hjälpa företag som funderar på att påbörja export.

Matminnen håller Finlandsbilden fin

Turismen från Ryssland till Finland befrämjar livsmedelsexporten. Dels köper ryska turister mat för flera miljoner euro varje år, dels ökar goda matminnen från Finland efterfrågan i Ryssland.

- Livsmedlen har stor betydelse för Finland också därför att de gör Finlandsbilden positiv, säger Jaana Rekolainen.

Då man frågar kunder i matbutiken vad de saknar i utbudet svarar nästan alla att de saknar finska ostar. Många nämner också finska sötsaker och finsk fisk.