Hoppa till huvudinnehåll

NHL:s transferfönster stänger snart – många unga finländare kan offras då klubbarna går för Stanley Cup eller bygger om

Eeli Tolvanen, Julius Honka, Kasperi Kapanen, Olli Määttä och Mikael Granlund.
Eeli Tolvanen, Julius Honka, Kasperi Kapanen, Olli Määttä och Mikael Granlund. Eeli Tolvanen, Julius Honka, Kasperi Kapanen, Olli Määttä och Mikael Granlund. Bild: All Over Press Eeli Tolvanen,Julius Honka,Kasperi Kapanen,Olli Määttä,Mikael Granlund

Om två veckor, den 25 februari, ska NHL-klubbarnas laguppställningar vara spikade och under de kommande veckorna förväntas många spelare byta klubb. Det finns i år ingen given finländare som kan räkna med att få flytta men däremot en stor skara blåvita unga spelare vars klubbadresser för den resterande säsongen är allt annat än spikade.

I denna subjektiva analys presenteras de finländare som bedöms löpa störst risk att bli bortbytta då NHL-klubbarna möblerar om.

1. Julius Honka

Back, Dallas Stars, 29. 0 + 4 = 4

Dallas Julius Honka i en match mot Nashville.
Julius Honka i Dallas Stars. Dallas Julius Honka i en match mot Nashville. Bild: George Walker/Icon Sportswire/AOP Julius Honka

Detta talar för:

Trots att Marc Methot och Stephen Johns är långtidsskadade har Julius Honka bara spelat i drygt hälften av matcherna (29 av 55) i ett på pappret rätt så anonymt Dallasförsvar. Defensiven har trots det funkat exemplariskt: laget har släppt in näst minst mål (140) i NHL och har inget skriande behov av Honkas tjänster. Honka har senast spelat NHL-hockey den 15 januari och har varit petad i åtta raka matcher.

Dallas kan inte längre skicka Honka till AHL utan att han behöver passera waiverslistan. Det har bidragit till att han har sett hela 26 matcher från läktarplats. Placeras Honka på waivers är risken stor för att han utan kompensation går förlorad till en NHL-konkurrent.

Detta talar emot:

Trots att Honkas utveckling har stampat på stället har Dallas än så länge velat hålla honom kvar i organisationen.

Dallas går bra just nu och kan drömma om framgång i slutspelet och i slutspelet behövs bredd.

Vad kan Dallas få i utbyte?

Egentligen vad som helst. Dallaschefen Jim Nill kan tänkas vara intresserad av ett draftval i den andra eller tredje omgången eller av spelare som tar plats i laguppställningen.

Sannolikhet: 40 %

2. Eeli Tolvanen

Anfallare, Nashville Predators, 4. 1 + 1 = 2

Eeli Tolvanen i Nashvilletröjan.
Eeli Tolvanen i Nashville Predators. Eeli Tolvanen i Nashvilletröjan. Bild: All Over Press Eeli Tolvanen,Nashville Predators,ishockey,NHL

Detta talar för:

Nashville är en potentiell Stanley Cup-kandidat som har realistiska chanser att vinna mästerskapet under de kommande säsongerna. Sådana klubbar är beredda att satsa stort för att maximera sin vinstchans så länge det så kallade mästerskapsfönstret är öppet.

I jakten på Stanley Cup-bucklan har Nashville redan hunnit offra en del draftval och unga spelare då laget värvat mer etablerade spelare. Eeli Tolvanen är en av få unga spelare i organisationen som uppges väcka intresse bland konkurrenterna.

Detta talar emot:

Nashville har ett bra men dyrt lagbygge som kan hålla längre än i ett par säsonger till. Eeli Tolvanen är en anfallare som har potential att för en liten peng ösa in mål under en överskådlig framtid.

Vad kan Nashville få i utbyte?

En stjärnanfallare på utgående kontrakt där åtminstone Tolvanen och Nashvilles draftval i den första omgången 2019 går åt motsatt håll. Matt Duchene (Ottawa), Artemi Panarin (Columbus) och Mark Stone (Ottawa) är de attraktivaste namnen på marknaden.

Sannolikhet: 20 %

3. Kasperi Kapanen

Anfallare, Toronto Maple Leafs, 55. 16 + 16 = 32

Fortsätter Kasperi Kapanens karriär i Toronto Maple Leafs?
Kasperi Kapanen i Toronto Maple Leafs. Fortsätter Kasperi Kapanens karriär i Toronto Maple Leafs? Bild: All Over Press Kasperi Kapanen,Toronto Maple Leafs

Detta talar för:

Efter att ha tecknat ett dyrt kontrakt med Auston Matthews har Toronto oerhört begränsat med löneutrymme nästa säsong. Två eller tre tongivande Torontonamn kommer därför att behöva lämna klubben senast i sommar. Kasperi Kapanen, som kan förvänta sig en fyr- eller femdubbling av sin nuvarande årslön (0,9 miljoner dollar), kan mycket väl vara en av dem.

Hoppa över Twitterpostning

Toronto har ett starkt anfall men ett ömtåligt försvar. Utbudet på högerfattade högerbackar är tunt: Nikita Zaitsev, Rob Hainsey och Igor Ozhiganov. Klubbledningen ryktas fortfarande vara ute efter att förstärka defensiven på offensivens bekostnad.

Detta talar emot:

Toronto fick redan en välkommen backförstärkning då Jake Muzzin anslöt från Los Angeles. Behovet av att förstärka försvaret är inte längre lika stort.

Toronto har deklarerat att Kapanen inte är till salu.

Vad kan Toronto få i utbyte?

En högerfattad back. Ett ihärdigt rykte säger att Toronto har stenkoll på Carolina vars namnstarka högerbackar heter Dougie Hamilton, Justin Faulk och Brett Pesce. Inte minst Pesce sägs intressera Toronto.

Drew Doughty (Los Angeles), Colton Parayko (St. Louis) och Alec Martinez (Los Angeles) är andra intressanta högerbackar.

Sannolikhet: 20 %

4. Olli Määttä

Back, Pittsburgh Penguins, 54. 1 + 12 = 13

Juuso Riikola (50) och Olli Määttä bildar backpar i Pittsburgh.
Olli Määttä i Pittsburgh Penguins. Juuso Riikola (50) och Olli Määttä bildar backpar i Pittsburgh. Bild: All Over Press Juuso Riikola,Olli Määttä,Pittsburgh Penguins

Detta talar för:

Olli Määttä står för en rent utsagt svag NHL-säsong. Pittsburghs klubbchef Jim Rutherford är en av ligans mest aktiva på transfermarknaden och har redan hunnit med sex betydande spelaraffärer denna säsong. Han jagar spelaraffärer och tvekar inte att trycka på knappen då rätt erbjudande dyker upp.

Trots att Pittsburghs slutspelsplats är hotad har laget gjort bra ifrån sig då det verkligen gäller och vore en fruktad slutspelsmotståndare. Pittsburghs nyckelspelare blir äldre och laget vill vinna fler mästerskap med nuvarande elitstomme.

Backen Justin Schultz är snart tillbaka efter ett fyra månader långt skadeuppehåll, vilket ger Pittsburghdefensiven mer bredd.

Detta talar emot:

Määttä gör sin sjätte säsong i Pittsburgh där han har varit med om att bygga den vinnarkultur som har genererat två Stanley Cup-buckor. Han står för kontinuitet och börjar vid det här laget utgöra en del av möblemanget i omklädningsrummet.

Vad kan Pittsburgh få i utbyte?

En etablerad spelare som direkt kan bidra i Pittsburghs Stanley Cup-jakt.

Sannolikhet: 20 %

5. Mikael Granlund

Anfallare, Minnesota Wild, 56. 13 + 32 = 45

Mikael Granlund rättar till sin hjälm.
Mikael Granlund i Minnesota Wild. Mikael Granlund rättar till sin hjälm. Bild: Icon Sportswire Mikael Granlund

Detta talar för:

Mikko Koivu skadades nyligen och kommer att missa hela den resterande delen av säsongen. Nu är frågan om inte Minnesota Wild mer eller mindre kastar in handduken och försöker bygga om? Laget är nämligen ålderstiget och kan inte drömma om slutspelsframgång inom en överskådlig framtid.

Mikael Granlund har ett kontrakt som löper ut sommaren 2020. Han kommer förmodligen att ha sett sina bästa år då Minnesota nästa gång kan betraktas som ett riktigt bra NHL-lag. Kontraktet är rätt så förmånligt (5,75 miljoner dollar per säsong) för en tongivande NHL-spelare och Granlund skulle väcka stort intresse bland de övriga NHL-klubbarna.

Detta talar emot:

Minnesota befinner sig fortfarande på slutspelsplats och har två poäng till godo på Vancouver under slutspelsstrecket. Trots Koivus skada har laget rätt goda chanser att ta sig till slutspelet. Paul Fenton är ny som general manager i klubben. Hur reagerar fansen om klubben ger upp då grundseriens slutraka närmar sig?

Granlund är Minnesotas bästa anfallare och en viktig spelare i nästa säsongs lagbygge.

Vad kan Minnesota få i utbyte?

Ett draftval i den första omgången och en eller två unga spelare.

Sannolikhet: 20 %

6. Markus Granlund

Anfallare, Vancouver Canucks, 54. 9 + 9 = 18

Markus Granlund i Vancouver.
Markus Granlund i Vancouver Canucks. Markus Granlund i Vancouver. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press ishockey,NHL,Markus Granlund

Detta talar för:

Markus Granlund har ett kontrakt som löper ut i sommar och har bara spelat i tre av fem matcher efter All Star-uppehållet. I de matcherna har hans speltid varit ytterst begränsad. Vancouver har många unga anfallare som suktar efter speltid och Granlund lär inte teckna ett nytt kontrakt med klubben. I Yles intervju i söndags sade Granlund att han är medveten om att han kan få packa sin kappsäck.

Granlund är en mångsidig spelare som kan spela ytter, center, powerplay och boxplay. Han skulle bidra med välkommen bredd i många lag som suktar efter Stanley Cup.

Detta talar emot:

Vancouver kämpar om en slutspelsplats och skulle knappast få något speciellt värdefullt i utbyte.

Vad kan Vancouver få i utbyte?

Ett draftval i den fjärde eller femte omgången.

Sannolikhet: 20 %

7. Jesse Puljujärvi

Anfallare, Edmonton Oilers, 44. 4 + 5 = 9

Jesse Puljujärvi mot Vancouver Canucks.
Jesse Puljujärvi i Edmonton Oilers. Jesse Puljujärvi mot Vancouver Canucks. Bild: All Over Press Jesse Puljujärvi,Edmonton Oilers

Detta talar för:

Toppdraftade spelare i Jesse Puljujärvis ålder utvecklas ofta hästlängder på en säsong. Puljujärvis utvecklingskurva har stått så gott som stilla i flera år. Det bådar inte alls gott med tanke på hans framtidsutsikter. Efter All Star-uppehållet har Puljujärvis speltid i snitt varit blygsamma 10 minuter per match.

Edmonton dras med trovärdighetsproblem efter bara ett slutspel på de tolv senaste säsongerna. Därför suktar organisationen efter en slutspelsplats i vår – även om priset blir högt. Att ta in en etablerad NHL-spelare i utbyte mot Puljujärvi lär fortfarande vara ett alternativ. Puljujärvi skulle förmodligen fortfarande väcka intresse hos många klubbar som bygger om.

Puljujärvi draftades sommaren 2016 av general manager Peter Chiarelli som fick sparken för ett par veckor sedan. Nu ligger inte längre någon personlig heder på spel, utan efterträdaren fattar sina egna beslut.

Detta talar emot:

Edmonton har ännu inte utsett någon efterträdare till sparkade Chiarelli. Den nya klubbchefen kommer att bygga laget på sitt sätt. Så länge som klubben befinner sig i övergångsfasen är det är dumt att fatta förhastade beslut.

Edmonton går knappast till slutspel och skulle man lyckas med bedriften är laget ingen mästarkandidat. Klubben behöver fortsätta bygga på sikt och då är unga spelare värdefulla.

Vad kan Edmonton få i utbyte?

Vad som helst. Det är nästintill omöjligt att spekulera i vilket värde Edmonton tycker att Puljujärvi har.

Sannolikhet: 15 %

8. Kristian Vesalainen

Anfallare, Winnipeg Jets, 5. 0 + 1 = 1

Kristian Vesalainen i Jokerit
Kristian Vesalainen spelar på lånekontrakt i KHL-laget Jokerit. Kristian Vesalainen i Jokerit Bild: Emil Hansson / AOP ishockey,Jokerit,Kristian Vesalainen

Detta talar för:

Patrik Laine behöver en ny center och Kristian Vesalainen är en av få unga Winnipegspelare som en affärspartner kan vara intresserad av.

Vesalainen valde att agera på eget bevåg då han struntade i AHL-spel och valde att spela i Jokerit. De konservativa NHL-klubbarna gillar inte att unga spelare går emot klubbledningens önskemål. Vesalainens val att spela i KHL har i någon utsträckning påverkat relationen till Jets.

Detta talar emot:

Vesalainen har gjort väl ifrån sig och är organisationens enda riktigt lovande anfallare utanför NHL-organisationen.

Vad kan Winnipeg få i utbyte?

En kedjekompis till Patrik Laine. Om Winnipeg paketerar ihop Vesalainen med ett draftval i den första omgången och ytterligare en spelare kan anfallare som Mark Stone, Matt Duchene och Artemi Panarin stå till förfogande.

Sannolikhet: 15 %

9. Patrik Laine

Anfallare, Winnipeg Jets, 56. 25 + 11 = 36

Patrik Laine på isen under ett spelavbrott.
Patrik Laine i Winnipeg Jets. Patrik Laine på isen under ett spelavbrott. Bild: All Over Press Patrik Laine

Detta talar för:

Winnipeg vill nå framgång nu, eller inom en snar framtid, och Patrik Laine har efter sin sensationella målkavalkad i november bara varit en börda för laget. Laine skulle väcka enormt intresse bland NHL-konkurrenterna och generera något stort i utbyte.

Laines kontrakt löper ut i sommar och han kan förvänta sig en rejäl löneförhöjning. Hans grundlön är nu 0,9 miljoner dollar per säsong och nästa kontrakt kommer, beroende på kontraktslängden, att ge honom 7–9 miljoner per säsong. Winnipeg kommer inte att kunna behålla samtliga stjärnor. Att göra sig av med Laine kunde underlätta nästa säsongs lagbygge.

Detta talar emot:

Målskyttar växer inte på träd och Patrik Laine är ligans näst bästa målskytt sedan han NHL-debuterade hösten 2016. Det är extremt sällsynt att NHL-klubbar byter bort unga stjärnspelare.

Målskyttar 2016–2019 Mål
Aleksandr Ovetjkin 119
Patrik Laine 105
Nikita Kutjerov 103
Connor McDavid 102
David Pastrnak 100

Vad kan Winnipeg få i utbyte?

En anfallare med ett längre kontrakt som kan gå in och bidra direkt.

Sannolikhet: 5 %

Vilka finländare löper störst risk att få byta klubb? (välj 1–3)

Jesse Puljujärvi
58.0% (324 röster)
Julius Honka
37.2% (208 röster)
Eeli Tolvanen
29.5% (165 röster)
Kasperi Kapanen
27.4% (153 röster)
Markus Granlund
26.3% (147 röster)
Patrik Laine
12.5% (70 röster)
Kristian Vesalainen
11.4% (64 röster)
Mikael Granlund
10.9% (61 röster)
Olli Määttä
10.6% (59 röster)
Antal avgivna röster: 559

Läs också

Nyligen publicerat - Sport