Hoppa till huvudinnehåll

Omfattande enkät: Många högutbildade har upplevt sexuella trakasserier på arbetsplatsen

En vänlig klapp på axeln - eller intrång i den privata sfären? Människor har olika inställning till vad som är trevligt eller obehagligt. Bild: Yle/Tv-uutiset/Juha-Pekka Inkinen
En vänlig klapp på axeln - eller intrång i den privata sfären? Människor har olika inställning till vad som är trevligt eller obehagligt. Bild: Yle/Tv-uutiset/Juha-Pekka Inkinen Bild: Yle/Tv-uutiset/Juha-Pekka Inkinen sexuella trakasserier

Över var tionde högtutbildade person i Finland har upplevt sexuella trakasserier på arbetsplatsen, framgår i en enkät gjord av den fackliga centralorganisationen Akava.

Av kvinnorna har 18 procent upplevt trakasserier och av männen sju procent. Av dem har bara hälften vågat ta åtgärder till trakasserierna.

Dessutom upplevde nästan var fjärde som svarade på enkäten att de inte vet vem de skulle vända sig till om man upplever sexuella trakasserier.

Av studerande hade uppemot 21 procent upplevt sexuella trakasserier.

Det var vanligare för yngre personer att utsättas för sexuella trakasserier jämfört med äldre.

Som sexuella trakasserier räknades både verbala och fysiska trakasserier. I enkäten deltog tio av Akavas medlemsförbund.

 • PSG säkrade ligatiteln – hedrade Notre Dame med specialdesignade tröjor

  Parisklubben vann franska ligan för andra året i rad.

  Paris Saint-Germain är franska ligamästare i fotboll. Det var klart redan innan man besegrat Monaco med 3–1 eftersom enda konkurrenten Lille tappat poäng. PSG-spelarna hedrade svårt skadade Notre Dame genom att ha en bild av katedralen på sina tröjor.

 • Quiz: Känner du igen Finlands invasiva arter?

  Testa dina kunskaper i vårt bildquiz!

  Invasiva främmande arter är växter och djur som människan har fört in till områden där arten inte naturligt är utbredd, och som utgör ett hot mot den biologiska mångfalden. Känner du igen de här invasiva arterna som förekommer i Finland?

 • Fjärde raka för Cocks – vann baltiska ligan efter finalrysare

  Cocks besegrade ukrainska Zaporozhyes i finalen.

  Cocks är fortfarande herren på täppan i den baltiska handbollsligan. Riihimäkiklubben vann den internationella ligan för fjärde året i svit genom att besegra ukrainska ZTR Zaporozhyes med 23–22 i finalen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes