Hoppa till huvudinnehåll

"Opassande" - Thailändsk prinsessa får inte ställa upp för oppositionsparti i parlamentsval

Prinsessan Ubolratana Mahidol av Thailand på en arkivbild från ett besök i Spanien år 2008.
Prinsessan Ubolratana Mahidol av Thailand får inte ställa upp i parlamentsvalet Prinsessan Ubolratana Mahidol av Thailand på en arkivbild från ett besök i Spanien år 2008. Bild: EPA-EFE/JORGE ZAPATA Thailand,Ubolratana Rajakanya

Den thailändska prinsessan Ubolratana får inte ställa upp i det kommande parlamentsvalet där hon hade utsetts till premiärministerkandidat för ett oppositionsparti.

Thailands valkommission har gett ut listan över premiärministerkandidater och den 67 -år gamla prinsessans namn fanns inte med.

Valkommissionen stöder därmed kung Maha Vajiralongkorn som nyligen sade att "det är opassande" att hans storasyster ställer upp i valet.

- Medlemmar av den kungliga familjen bör stå ovanför politik och kan därför inte inneha politiska befattningar, säger valkommissionen i ett uttalande.

Kung Maha Vajiralongkorn under en kunglig ceremoni i april 2018.
Kungen sade förra veckan att det är opassande att hans storasyster ställer upp i parlamentsvalet Kung Maha Vajiralongkorn under en kunglig ceremoni i april 2018. Bild: EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT Maha Vajiralongkorn,Thailand

Prinsessan utsågs förra veckan till premiärministerkandidat för oppositionspartiet Thai Raksa Chart, som stöder den avsatte, landsflyktige ex-premiärministern Thaksin Shinawatra som har kritiserat den styrande militärjuntan i hårda ordalag.

Militärjuntan stöder kungen, hovet och affärskretsar kring kungahuset som har utmanats av oppositionen.

Thaksin och systern Jinglucks populistiska partier har vunnit vartenda demokratiskt parlamentsval sedan år 2001, men bägge har avsatts av militärledningen som alltså står bakom kungahuset.

Källor: Reuters, AP