Hoppa till huvudinnehåll

Riksåklagare Raija Toiviainen: Om vårdskandalerna utvecklas är polisen och åklagarna redo

 Raija Toiviainen / rikåklagare
Raija Toiviainen. Raija Toiviainen / rikåklagare Bild: Jouni Immonen / Yle Riksåklagarämbetet

Skandalerna om åldringsvården i Finland har fått gott om uppmärksamhet de senaste två veckorna. Händelserna skakar också riksåklagare Toiviainen. Hon anser att äldre förtjänar ett värdigt bemötande.

Skandalen inom åldringsvården kan snart komma att landa på riksåklagarämbetets arbetsbord. Polisen har nu börjat ta tag i saken och ska utreda om en förundersökning ska inledas.

– Polisen har påbörjat sitt eget utredningsarbete. Om det framkommer några brottsformuleringar, är vi naturligtvis redo att jobba i tätt samarbete med polisen, säger hon.

Bedrägeri, dödsvållande och försummelse

Den finns gott om saker att utreda. Allt från misshandel till dödsvållande har nämnts i olika episoder. Även bedrägeri finns med på listan.

– Om någon med avsikt ger felaktiga uppgifter i vinningssyfte, då är det självklart också orsak för straffrättens del att misstänka att det kan vara frågan om bedrägeri, säger Toiviainen.

Hon ser allvarligt på de uppgifter som har kommit fram gällande vårdbolagens försummelse.

Lägga skammen där den hör hemma

Spökvårdare har varit på tapeten den senaste tiden. Men vem är det egentligen som bär ansvar för de spökvårdare som finns med på turlistorna?

– Man måste gå igenom hela företagets beslutskedja. Vem var det som beslutade att göra en gärning som bryter mot lagen, vilka är de som hjälper till eller ser genom fingrarna?

Enligt Yle Uutiset finns det stora korruptionsrisker i social- och hälsovårdsbranschen. Det är frågan om stora pengasummor och obefintlig kontroll.

– När det är frågan om stora pengar och affärsverksamhet är människan mottaglig för frestelser, säger Toiviainen.

Så finns det korruption i Finland?

– Jo det finns korruption också i Finland, tyvärr. Ofta är det svårt att bevisa strukturell korruption, "kompis"-nätverk och liknande.

Artikeln är en fri översättning av Yle Uutisets Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen: Poliisi ja syyttäjät ovat valmiina, jos vanhusskandaali paisuu.