Hoppa till huvudinnehåll

Se björnarnas vilda lekar i snön på Högholmen

Björnarna på Högholmen har vaknat ur sin vintersömn. Det ovanligt tidigt, men i år började björnarna böka om i sitt ide och ville komma ut redan förra veckan. Snölekarna började med en gång så snart luckorna öppnats och björnarna hade tumlat ut.

De 13- och 18-åriga björnhonorna såg ut att njuta av snön, trots att den var djup och det verkade tungt att ta sig fram. De rullade i snön, snusade runtomkring i sin inhägnad, och tog sig ibland en liten brottningsmatch.

Björnarna får bara lätt föda som grönsaker och frukter just nu, så de orkar inte tumla omkring hela dagen. Nu då vinteridet öppnats får de vara ute så mycket de orkar och dra sig inomhus för att vila då det behövs.

Årets vinteride blev för Högholmens björnar kortare än vanligt eftersom de gick ide en vecka senare än normalt, i slutet av november.

Vanligtvis brukar de vakna ur idet i månadsskiftet februari-mars.

björn
björn Bild: Mari Lehmonen, Högholmen brunbjörn

björn
björn Bild: Mari Lehmonen, Högholmen brunbjörn

björn
björn Bild: Mari Lehmonen, Högholmen brunbjörn

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes