Hoppa till huvudinnehåll

Solid störtloppsinsats bäddade för topplacering för Romar, men finländaren kunde inte göra sig gällande i slalom och blev tjugonde: "Han gjorde allt vad han kunde"

Andreas Romar i Åre.
Andreas Romar tog sig in bland de 20 främsta i superkombinationen i VM i Åre. Andreas Romar i Åre. Bild: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA/AOP Andreas Romar

En av säsongens bästa insatser i störtlopp, om inte den bästa, bäddade för framgång för Andreas Romar i superkombinationen i VM i Åre. Men en svajig slalomdel på en sliten bana gjorde att fartspecialisten halkade en bit neråt i resultatlistan. 14:e plats utbyttes till en 20:e plats i en tävling där förhållandena inte var helt jämlika. Segern gick till Frankrikes Alexis Pinturault.

Romar hade inför störtloppsdelen startnummer 21 och kom i mål 0,9 sekunder efter Paris, på fjortonde plats.

– Det var ett tag sedan man sett att han knyter ihop näven. Snacka om comeback efter två sämre resultat tidigare under VM, tyckte Yle sportens referent Kristian Karlsson.

– Det har var super. Det gör jättegott för självförtroendet, sade expertkommentatorn Marcus Sandell.

Insatsen i störtloppsdelen var ett verkligt fall framåt för Romar, som inte alls fått till det hittills under VM-veckan.

En bra bit efter täten i slalom

Under slalomdelen halkade Romar dessvärre neråt i resultatlistan.

På en sliten bana kunde fartspecialisten inte göra sig gällande och blev 2 sekunder och 20 hundradelssekunder efter fransmannen Alexis Pinturault, som ledde tävlingen då. Romar blev sist och slutligen tjugonde.

– Han gjorde allt vad han kunde, det var faktiskt helt okej, tyckte Sandell.

Tjugondeplatsen var Romars bästa placering i VM.

Alexis Pinturault visade upp fin slalomfor i Schladmings kvällstävling.
Alexis Pinturault vann guld. Alexis Pinturault visade upp fin slalomfor i Schladmings kvällstävling. Bild: imago/Eibner Europa/ All Over Press Alexis Pinturault,alpint,världsmästerskapen i alpin skidsport

Pinturault fick fira sitt första VM-guld. Slovenen Stefan Hadalin tog silver och österrikaren Marco Schwarz bärgade hem bronset.

Yle sportens kommentatorer ansåg att banan mot andra halvan av tävlingen hade blivit för dålig för att åkare med sent startnummer skulle ha haft några chanser att göra sig gällande.

Farlig utkörning

Störtloppsdelen bjöd också på en verkligt farlig situation då Chiles Henrik von Appen körde av banan i en hastighet på 112 kilometer i timmen.

Läkarpersonal var snabbt på plats och assisterade von Appen. Än är det oklart hur chilenaren klarade fallet.

Resultat, herrarnas superkombination

1. Pinturault Alexis (FRA) 1:47.71
2. Hadalin Stefan (SLO) + 0.24
3. Schwarz Marco (ÖST) + 0.46
4. Tonetti Riccardo (ITA) + 0.67
5. Strasser Linus (TYS) + 0.80
-----------------------------------------------
20. Romar Andreas (FIN) + 2.20

Läs också

Nyligen publicerat - Sport