Hoppa till huvudinnehåll

Alpina VM idag: Sverige går för guld på hemmaplan och Finland vill göra livet surt för favoriterna

På den sjunde VM-dagen står lagtävlingen på programmet. En tävlingsform som resulterat i fem svenska VM-medaljer men inget guld.

Vad och var?

Lagtävlingen gjorde VM-debut i Bormio 2005 och arrangeras idag för sjunde gången. 2009 ställde vädret till det för arrangörerna och den ställdes in.

16 lag deltar i tävlingen där varje nation nominerar sex åkare, tre damer och tre herrar. I varje omgång representerar fyra åkare ett land, två av båda könen.

Tävlingen fungerar som en cupturnering med åttondelsfinaler, kvartsfinaler, semifinaler och avslutningsvis en bronsmatch och en final.

För att bli världsmästare måste ett lag vinna fyra matcher. En match består av fyra starter i parallellslalom. Damerna åker mot varandra och herrarna följer samma mönster.

Vem och varför?

Parallellslalomkonceptet infördes i Garmisch-Partenkirchen 2011 och den gången firade Frankrike segern på Österrikes bekostnad.

Bägge lagen tillhör förhandsfavoriterna även i Åre men det är värdnationen och Schweiz som förväntas dra det längsta strået.

Sverige har tagit fem medaljer i lagtävlingen, två silver och tre brons. Österrike är den andra nationen som stått fem gånger på podiet. De rödvitas saldo är tre guld och två silver.

Frankrike är regerande världsmästare då laget slog uppstickaren Slovakien för två år sedan i St. Moritz.

Finland är med igen efter en paus på fyra år. Nella Korpio, Erika Pykäläinen, Riikka Honkanen, Jens Henttinen, Joonas Räsänen och Arttu Niemelä försvarar de finländska färgerna i tävlingen.

2015 blev det en 1–3-förlust mot USA i den första omgången.

När och hur?

Tävlingen kör igång klockan 17 och sänds direkt på Arenan och med start klockan 18 i TV2.

Kristian Karlsson och expertkommentator Marcus Sandell refererar på svenska.

Alpina VM pågår fram till den 17 februari och alla tävlingar sänds på Yle kanaler.