Hoppa till huvudinnehåll

Den tidigare knarkkungen Joaquín ”El Chapo” Guzmán fälldes på alla åtalspunkter

Joaquín Guzmáns advokat Jeffrey Lichtman uttalar sig efter att en jury fällt Guzmáns på tio åtalspunkter.
Joaquín Guzmáns advokat Jeffrey Lichtman uttalar sig efter att en jury fällt Guzmáns på tio åtalspunkter. Joaquín Guzmáns advokat Jeffrey Lichtman uttalar sig efter att en jury fällt Guzmáns på tio åtalspunkter. Bild: EPA-EFE/KEVIN HAGEN Joaquín Guzmán Loera,USA,New York,Cártel de Sinaloa

En domstol i New York har kommit fram till att den mexikanska tidigare knarkkungen Joaquín "El Chapo" Guzmán är skyldig bland annat till att ha smugglat tonvis med narkotika till USA.

Juryn fällde den ökände tidigare kartelledaren på alla tio åtalspunkter. Han kan dömas till livstids fängelse. Domen avkunnas den 25 juni 2019.

Enligt åklagarna gjorde sig Guzmán skyldig till att ha smugglat flera ton kokain, heroin, marijuana och metamfetamin till USA under mer än två decennier. Enligt åklagarna gjorde han sig också skyldig till mord samt förde krig mot rivaliserande karteller.

Guzmán betecknas som den mest ökända knarkkungen sedan colombianen Pablo Escobar som sköts ihjäl av polis 1993.

Guzmáns advokater hävdade att han Guzmán får bära skulden för brott som begåtts av personer som vittnade mot honom eller av knarkkungen Ismael "El Mayo" Zambada som är på fri fot i Sinaloa, den delstat som även Guzmán var verksam i.