Hoppa till huvudinnehåll

Det kan bli en dyr affär om du kör din bil i en djup och vass grop - det vet Kasper Kronberg vars däck förstördes i Pargas centrum

En man sitter på huk vid ett bildäck.
Kasper Kronberg med sitt obrukbara däck. Även fälgen måste troligtvis bytas och det blir inte billigt. En man sitter på huk vid ett bildäck. Bild: Jasmine Nedergård/Yle Pargas,kasper kronberg

På grund av växlande temperaturer med mycket regn och smältande snö har groparna blivit mångdubbelt fler under de senaste dagarna.

Även Närings-, trafik- och miljöcentralen i Egentliga Finland har gett varningar och till och med sänkt hastigheterna på vägarna.

Men vad hjälper det, då olyckan redan är framme?

"Mitt i allt smäller det till"

Kasper Kronberg, företagare i Pargas, handlade i Pargas centrum med sin sambo under veckoslutet och var på väg hem till ön Mielisholm.

Regnet öste ner och sikten var dålig. Sambon körde i en bil framför, Kasper i egen bil bakom.

- När jag kör förbi stadshuset smäller det till riktigt grymt, säger Kronberg.

Jaha, där var en grop, tänkte han och fortsatte framåt. Men så började bilen skaka, och när det inte slutade även om han kom till en vägsträcka utan is och snö, stannade han bilen för att granska vad som hade hänt.

Gropar i gatan i Pargas.
Bilden är tagen 11 februari 2019 i Pargas centrum på Strandvägen. Det hål som Kronberg råkat ut för lappades under måndagen. Gropar i gatan i Pargas. Bild: Jasmine Nedergård/Yle Pargas,strandvägen i pargas

- Olyckan var ganska stor. Då jag körde i den här gropen så smällde däcket så hårt emot att det bokstavligen exploderade. Så det blev ett hål i däcket. Eftersom jag har lågprofilsdäck så är däcket så pass kompakt att det faktiskt inte kändes så annorlunda.

Men Kronberg vågade inte köra vidare, så de lämnade bilen kvar på en parkeringsplats och tog sambons bil hem.

Hoppas få ersättning - men det är osäkert

Kronberg borde vara på jobb då intervjun äger rum, men istället sitter han vid en verkstad med händerna i fickorna.

Nu funderar han på vad han borde göra.

- Telefonen ringer hela tiden och här sitter jag. Inte blir det billigt eftersom fälgen inte är en fälg mera och jag måste troligtvis ha ett nytt set med däck.

Han har skickat in bilder och dokumenterat händelsen för att se om han kan få ersättning.

- Det är en massa byråkrati som vanligt. Men jag hör ju nog till dagens finländare som direkt då jag märkte skadan tog bilder och lade ut dem på sociala medier.

Det är också något som Kronberg rekommenderar andra att göra, åtminstone för att varna andra.

Kostnader på flera hundra euro för att reparera skadorna

Stefan Järnström som arbetar vid en verkstad i Pargas säger att det är en besvärlig tid nu då groparna dykt upp i asfalten på vägarna.

- Kostnaderna kan vara från några hundra euro upp till femhundra euro, men om fälgarna går sönder så kostar det mycket mera, säger Järnström

Stefan Järnström
Stefan Järnström. Stefan Järnström Bild: Jasmine Nedergård/Yle Pargas,pw-service

- Kommer man med hög fart och kanterna är vassa så går däcken sönder. Har man riktigt otur går även fälgarna sönder. Jag har hört om ett 20-tal olyckor med bilar som fått däckskador nu under den senaste tiden.

Svårt att lappa hålen så att det håller

Både NTM-centralen i Egentliga Finland och Matias Jensén, samhällsingenjör vid Pargas stad säger att det är problematiskt med gropar på vägarna just nu.

Det uppstår hela tiden nya och det är svårt att lappa dem så att det håller.

Det växlande vädret är absolut en utmaning just nu, säger Jensén.

- När det varit kallt och regnat och vattnet sedan stannat kvar på gatorna och temperaturen växlat, så uppstår det hål på ytbeläggningen. Hålet kan sedan fyllas med vatten om snön smälter bort eller det regnar ännu mera. Och då rinner vattnet igenom ytbeläggningen och ner i gatans bärande skikt och då spricker ytan och i värsta fall söndras också det bärande skiktet, förklarar Jensén.

Gropar i gatan i Pargas.
Gropar i gatan i Pargas. Bild: Jasmine Nedergård/Yle Pargas,strandvägen i pargas

Vattnet i hålet gör det svårt att åtgärda problemet, säger Matias Jensén.

- Ofta är det så att om vi lappar på morgonen så kan det vara ett nytt hål där på kvällen, på samma ställe eller bredvid.

- En hållbar lösning går inte att få den här tiden, utan vi kan bara utföra tillfälliga lappningar, säger Jensén.

Mycket ligger på bilistens ansvar att inte köra i en grop

Vad ska man då göra om man kör i en grop och skadar sin bil?

Jensén säger att man ska vara i kontakt med vägunderhållaren, som då kan vara exempelvis en kommun eller NTM-centralen.

Matias Jensén säger att det kan finnas möjlighet till ersättning, men det varierar från fall till fall. Han uppmanar därför bilister att vara varsamma och köra försiktigt speciellt på gator där det finns mycket vatten, eftersom det är störst risk för gropar just där.

Profilbild på Matias Jensén.
Matias Jensén. Profilbild på Matias Jensén. Bild: Yle / Nora Engström Pargas,matias jensén

Finns det skyltar och varningar vid en grop, så är det på bilistens ansvar att akta sig för den meddelar NTM-centralen.

Man kan endast få ersättning ifall vägunderhållet varit otillräckligt och oinformerat. Då krävs det exakt tid och plats, en beskrivning av skadan och bilder tagna av platsen.

Och då kan man ringa NTM-centralen på numret 0200 2100.

Sedan kan det ta upp till ett halvt år innan ärendet är slutbehandlat.

Sämre vägar är att vänta i framtiden

Att det snabbt uppstår en massa gropar i en väg är ett tecken på att vägnätet är föråldrat, säger Jensén.

Och bättre kommer det inte att bli, meddelar man vid NTM-centralen.

Orsaken är att man måste göra ny beläggning på vägarna i snabbare takt för att undvika att groparna uppstår vid växlande väder.

Men nuvarande statsfinansiering räcker inte till för det här. Exempelvis utgör budgeten för sommarens beläggningar enbart hälften av tidigare års budget.

Situationen kommer därför att förvärras i framtiden, meddelar NTM-centralen.

Gropar i gatan i Pargas.
På grund av att finansieringen inte räcker till så kommer hål som de här att bli en allt vanligare syn på gator och vägar i Finland. Gropar i gatan i Pargas. Bild: Jasmine Nedergård/Yle Pargas,strandvägen i pargas