Hoppa till huvudinnehåll

I Jakobstad har hemvården köpt parkeringstillstånd för att spara tid – i Vasa saknar de tillstånd

Flera bilar står parkerade i rad vintertid.
Flera bilar står parkerade i rad vintertid. Bild: Yle/Nora Engström Åbo,parkering,parkeringsplatser,parkeringsövervakning,snö,vinter,snöröjning,trädgårdsgatan i åbo

Hemvården i Vasa har i många år önskat parkeringstillstånd för att underlätta klientbesök, men inte fått eftersom inga andra anställda har tillstånd. I Jakobstad får hemvårdarna däremot låna parkeringstillstånd för klientbesök.

På måndagen berättade vi om att Karleby stad ser över det att hemvårdarna saknar parkeringstillstånd vilket leder till att dyrbar tid går åt till att leta parkeringsplatser.

Samma läge gäller i Vasa fastän man i åratal frågat efter parkeringstillstånd för hemvårdarna.

- Det skulle vara bra att få det. De som kör måste säkert använda ganska mycket tid för att hitta parkeringsplats. Speciellt nu när det är så mycket snö i staden, säger Paula Olin, chef för hemvården vid Vasa stad.

Både hemvården och hemsjukhuset i Vasa har frågat efter parkeringstillstånd utan att få det. En av orsakerna är att inga andra av stadens anställda har sådana.

Många cyklar eller promenerar

Olin påpekar ändå att många av hemvårdarna i Vasa cyklar eller promenerar.

- Så jag ser det inte som ett problem just nu. Men det skulle vara mycket lättare just ifall det skulle komma något akut under hembesöket och man måste stanna där längre.

Parkeringsbot
Parkeringsbot Bild: Yle/Jonas Blomqvist parkeringsböter

Får hemvårdarna parkeringsböter måste de betala dem själva, men Olin kan inte säga vad som händer ifall parkeringsboten uppstår på grund av att något akut uppstår under klientbesöket. Detta eftersom det inte hänt ännu.

- Om något pågår under besöket så kan man inte gå därifrån för att sätta mer parkeringstid. Man måste sköta klienten först.

Hemvårdarna i Vasa får också använda olika appar för att betala parkeringsavgifter.

I Jakobstad har man köpt parkeringstillstånd

I Jakobstad har man haft samma problem, men sedan 2017 har de köpt tio parkeringstillstånd som personalen får använda när de gör klientbesök.

Susanna Dahlman, avdelningsskötare för hemvården i Jakobstad och Larsmo, säger att det var en utmaning tidigare eftersom de har många klienter i centrum.

- Många av platserna är 30 minuters platser och många av hembesöken är längre. Så ska personalen faktiskt lägga dyrbar tid mitt i hembesöken för att fara ut från lägenheten och ändra parkeringsskivan. Så då fick vi faktiskt köpa 10 parkeringstillstånd och det räcker ganska bra åt oss här i staden.

Kom ihåg parkeringsskivan skylt
Kom ihåg parkeringsskivan skylt Bild: Yle/Jeanette Winberg kom ihåg parkeringsskivan

Hemvårdarna lånar tillstånden från sekreteraren och tack vare dem får de stå längre tid på parkeringsplatser som annars gäller i enbart 30 minuter.

- Det har funkat bra. I år har vi ännu inte beställt några nya kort, så hoppas vi får köpa dem igen, men jag tror inte det är något problem, säger Dahlman.