Hoppa till huvudinnehåll

Inrikesminister Mykkänen: Ingen riksomfattande polisutredning om oegentligheter inom äldrevården

Kai Mykkänen.
Kai Mykkänen. Bild: Lehtikuva Kai Mykkänen

Inrikesminister Kai Mykkänen (Saml) uppger att polisen inte inleder någon riksomfattande utredning om oegentligheterna inom äldreomsorgen.

Mykkänen kom med beskedet efter ett möte med polisledningen och övervakningsmyndigheten Valvira på tisdagen. Mötet ordnades med anledning av uppdagade oegentligheter vid privata äldreboenden.

- Vi kom överens om att polisstyrelsen nu leder polisens verksamhet på riksnivå, och varje enskild polisinrättning rapporterar till dem om förundersökningar som inleds. Marschordningen är ändå klar: Valvira är förstahandsövervakare och de kommer med begäran om undersökning, sade Mykkänen till Yle Uutiset efter mötet.

Han tillade att polisen för sin del bedömer om tröskeln för förundersökning uppnås och inleder en brottsutredning alltid då man via tips fått orsak till det eller på basis av Valviras brottsanmälningar.

Inrikesminister Mykkänen betonar att polisen utan förvarning inte kan göra överraskningsräder till vårdenheter, utan det är Valviras sak.

- Jag har bett om att polisöverdirektören och Valviras generaldirektör håller tät kontakt sinsemellan kring detta, säger Mykkänen.