Hoppa till huvudinnehåll

Kolumnist: Studie om utdöende insekter överdriven och missvisande

Fjäril
Många insekter spelar en viktig roll som pollinerare. Fjäril Bild: Yle/ Risto Salovaara pollinerare,fjärilar,blommor,Sommarblommor,Pollinering

Den uppmärksammade studien enligt vilken världens insekter kan dö ut på 100 år får kritik för sina slutsatser som beskrivs som överdrivna. Även Svenska Yle rapporterade om studien.

Kolumnisten Riikka Kaartinen i tidningen Suomen Luonto, som ges ut av Finlands Naturskyddsförbund, skriver att forskningsrapporten har tolkats fel och att forskaren doktor Francisco Sánchez-Bayos uttalanden i The Guardian har varit överdrivna.

Bara vissa populationer inkluderades

Kaartinen påpekar att studien var baserad på uppgifter om insektspopulationer som redan minskar. Populationer som är oförändrade eller växer uteslöts ur studien.

Kaartinen jämför det här med att dra slutsatser om mänsklighetens framtid genom att studera bara dödssjuka patienter.

Kaartinen skriver att studien var baserad på 73 forskningsrapporter av vilka de flesta hade gjorts i Europa. Det här är också missvisande, påpekar hon, eftersom de flesta insektsarterna finns i tropikerna, och kunskaperna om dem är bristfälliga.

Kaartinen anser ändå att den uppmärksamma studien är viktig eftersom den pekar på orsaker till att insekter dör ut. Bland de här orsakerna finns intensivt jordbruk och insektsmedel, utbredningen av städerna, gödsling och skogsförstörelse.

Ställvis dramatisk minskning av insekter

Kaartinen skriver vidare att det är sant att mängden insekter har minskat dramatiskt, till exempel i Tyskland. Samtidigt har skörden av växter som pollineras av insekter minskat kraftigt i Västeuropa, uppenbarligen på grund av bekämpningsmedel.

Källor: Suomen Luonto, Yle

 • Essä: Flugseendet – insekterna, häpnaden och omgestaltningen av vårt band till naturen

  Matilda Södergran skriver om vår relation till naturen.

  Är vi så separerade från naturen att vi inte kan skriva om den, läsa om den, utan att politisera? Om vi inte ens kan uppfatta nyanser i litteratur som handskas med flora och fauna säger det något om vår relation till naturen. Jag vill tro att det fortfarande finns en liten lucka där vi kan få vara i och gestalta naturen bara för njutningens skull, för de exceptionella och extraordinära upplevelsernas skull, skriver poeten Matilda Södergran i denna essä.

 • "Vi är illa tvungna att betala" - filippinska sjukskötare har krävts på olagliga avgifter för att komma till Finland

  Finland tar inget ansvar för rekryterade sjukskötare

  Stora finländska vårdföretag har i drygt tio års tid rekryterat filippinska sjukskötare till vårdhem för äldre. En del av de här sjukskötarna arbetar i åratal med enklare hjälpsysslor trots att de har en ansedd universitetsutbildning från Filippinerna. Alla får inte betalt som de borde, och några har krävts på olagliga avgifter.

 • Sju döda efter attentat mot ministerium i Kabul

  Alla misstänkta dödades av polisen.

  Attentatet fick sin början då en bomb kreverade vid informationsministeriet vid middagstid på lördag. Skottlossning pågick i sex timmar därefter. Sju personer dödades och alla fyra attentatsmän sköts ihjäl av polis.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes