Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Snart ett år sedan Kemi centralsjukhus övertogs av Mehiläinen, överfulla skolbussar i Sundom

bild på en man som står vid bussen
bild på en man som står vid bussen Bild: Sandra Crawford/yle Buss,trafik,väg,Porvoon Liikenne - Borgå Trafik,Andersson,busshållplats,Pendling

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Skandalerna om åldringsvården i Finland har fått gott om uppmärksamhet de senaste två veckorna. Händelserna skakar också riksåklagare Raija Toiviainen. Hon anser att äldre förtjänar ett värdigt bemötande.

När det privata vårdbolaget Mehiläinen övertog centralsjukhuset i Kemi var det första gången i vårt lands historia som det offentliga överlät ett helt sjukhus till ett bolag. Övergången har inte varit helt okomplicerad.

Överfulla skolbussar oroar föräldrar i Sundom - bussbolaget säger att sittplatser finns men att det är vanligt att eleverna sitter en och en i bänkraderna.

I USA har Demokraterna och Republikanerna nått en preliminär överenskommelse om gränssäkerhet för att avvärja en nedstängning av delar av statsapparaten.

Norge kastade ut den polska diplomaten Slawomir Kowalski - nu svarar Polen med samma medel.

Riksdagens grundlagsutskott fortsätter avgöra vård- och landskapsreformens öde på tisdag morgon.

Språkkolumnen: Tuppluren gör dig pigg som en mört

Väder

Det är på många håll klart, i ost förekommer till en början snöfall.

I landets västra del ligger dagstemperaturen på 0 till -7 grader, i östra delen på -1 till -6 grader och i norr mellan -5 och -15 grader.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes